Trwa ładowanie...

Jak w łatwy sposób obniżyć cholesterol?

Partnerem treści jest peater.wp.pl

Stężenie cholesterolu całkowitego we krwi oraz innych frakcji lipidogramu (stężenie triacylogliceroli, cholesterolu HDL oraz LDL) są istotnym wskaźnikiem stanu zdrowia w odniesieniu do zaburzeń metabolicznych. Wartości cholesterolu całkowitego >190 mg/dl (hipercholesterolemia) świadczą o zwiększony ryzyku chorób sercowo – naczyniowych, jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, czy zawał mięśnia sercowego.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

Przyczyną zaburzeń lipidogramu są czynniki genetyczne (predyspozycja rodzinna do hipercholesterolemii), jatrogenne (skutek uboczny działania niektórych leków) i w końcu to, na co mamy największy wpływ – czynniki środowiskowe (niewłaściwy styl życia, w tym siedzący tryb życia i nieodpowiednia dieta).

Pierwszą interwencją zalecaną przez lekarzy i dietetyków po stwierdzeniu zbyt wysokich wartości cholesterolu w surowicy krwi jest zmiana sposobu odżywiania.

1. Dieta, która sprzyja rozwojowi hipercholesterolemii, to dieta bogata w:

  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: masło, smalec, wyroby mięsne: kiełbasy, parówki, wędliny, podroby
  • słodycze, cukier
  • pokarmy wysokoprzetworzone typu fast food
  • potrawy smażone Jednocześnie z małą zawartością warzyw i owoców Prawidłowemu lipidogramu nie sprzyjają diety oparte głównie na produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym wszelkie diety wysokobiałkowe (np. Dukana) oraz wysokotłuszczowe (np. ketogenna).

2. Dieta obniżająca cholesterol

Najskuteczniejszym i najszybszym sposobem na obniżenie cholesterolu we krwi jest więc odwrócenie powyższych nawyków. Najskuteczniejszą interwencją jest zmiana diety na roślinną. Nie oznacza to, że musimy jeść w 100% wegańsko czy wegetariańsko (choć taka metoda byłaby najbardziej efektywna), ale należy dążyć do zmiany proporcji między produktami odzwierzęcymi (mięso, jaja, nabiał) a roślinnymi (warzywa, owoce, orzechy, zboża, rośliny strączkowe) na korzyść tych drugich. W tym celu można zwiększyć spożycie warzyw, wprowadzając je do większości posiłków w ilości większej, niż dotychczas. Dobrym sposobem jest zmniejszenie częstości spożywania np. mięsnych obiadów, zamieniając je, np. 2-3 x w tygodniu na posiłki wegetariańskie, bazujące na roślinach strączkowych, zbożach i warzywach.

Można także zamienić tłuszcze do smarowania pieczywa na różnego rodzaju pasty warzywne, czy pesto. Tym sposobem jednocześnie ograniczamy spożycie tłuszczów, a zwiększamy – warzyw. Dania mięsne można również zastąpić rybami lub owocami morza. Dostarczają one dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie „dobrego” cholesterolu, czyli frakcji HDL. Zaleca się, aby dania bazujące na rybach lub owocach morza spożywać minimum 1-2 x w tygodniu.

Zgodnie z wytycznymi Harvard University warzywa i owoce powinny stanowić objętościowo połowę spożywanych w ciągu dnia pokarmów. Kolejną ¼ powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, a resztę – pokarmy odzwierzęce. Jak widać ¾ pokarmów, które spożywamy każdego dnia powinny być posiłkami roślinnymi.

3. W jakim mechanizmie dieta z przewagą roślin pomaga w obniżeniu cholesterolu?

Przede wszystkim pokarmy pochodzenia roślinnego, w przeciwieństwie do pokarmów odzwierzęcych, dostarczają błonnika pokarmowego. Są to nie trawione w przewodzie pokarmowym frakcje węglowodanowe, które wiążą kwasy żółciowe, zmniejszają wchłanianie cholesterolu z pokarmów z przewodu pokarmowego, przez co powodując obniżenie jego stężenia we krwi. Pokarmy roślinne oddziałują również przeciwzapalnie, a stan zapalny towarzyszy większości zaburzeń metabolicznych, jak otyłość, czy miażdżyca tętnic.

Chcąc szybko i efektywnie poprawić lipidogram najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zwiększenie spożycia pokarmów roślinnych na rzecz mięsa i jego przetworów. Wielu inspiracji kulinarnych dostarcza nowoczesna platforma żywieniowa peater.wp.pl. Znajdziemy tam m.in. diety: wegańską, wegetariańską, DASH, MIND, czy Przeciwzapalną. Wszystkie przyczyniają się do skutecznego obniżenia cholesterolu. Każda z diet jest zbilansowana przez dietetyków zgodnie z najnowszymi wytycznymi. Plany żywieniowe są uzupełnione o przepisy wraz ze zdjęciami oraz intuicyjną listą zakupów.

Dr n. med. Justyna Jessa - kieruje zespołem dietetyków Peater. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doktorat na temat diety w autyzmie kończyła w Instytucie Matki i Dziecka. Doświadczenie zawodowe nabywała w ramach pracy w szpitalnym oddziale pediatrycznym oraz prywatnym gabinecie, konsultując pacjentów z różnymi jednostkami chorobowymi. Jest autorką licznych artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz webinarów na temat zdrowego żywienia dzieci i kobiet w ciąży. Prowadzi wykłady i warsztaty zarówno dla profesjonalistów, jak i pacjentów oraz osób zainteresowanych zdrowym stylem życia.

Partnerem treści jest peater.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.