Chrom organiczny
Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie oraz przyrost tkanki mięśniowej.
1. Chrom w diecie
Chrom to pierwiastek śladowy, który wzmacnia działanie insuliny oraz reguluje metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek. Jego jony występują w wielu pokarmach spożywczych w postaci soli organicznych. W takiej też postaci są wchłaniane w układzie pokarmowym człowieka.
Bogatym źródłem chromu jest mięso i jego przetwory, a także ryby, owoce morza i jaja. Mniejsze ilości chromu występują w produktach zbożowych oraz niektórych warzywach i owocach.
Produkt | Zawartość chromu (µg/100 g) | Produkt | Zawartość chromu (µg/100 g) |
---|---|---|---|
Mięso wieprzowe | 10 | Orzechy laskowe | 12 |
Wołowina | 3 | Mąka razowa | 21 |
Małże | 128 | Gruszki | 27 |
Ostrygi | 57 | Pomidory | 20 |
Krewetki | 26 | Brokuły | 16 |
Orzechy brazylijskie | 100 | Żółtko jaja | 6 |
Daktyle (suszone) | 29 | Grzyby | 17 |
Przyswajalność chromu w jelitach zwiększają niektóre aminokwasy, czyli glicyna, kwas asparaginowy, oraz witamina C, natomiast ograniczają cukry proste, cynk i żelazo.
W związku z tym, że chrom jest obecny w wielu produktach spożywczych, zróżnicowana i zbilansowana dieta dostarcza wystarczających ilości tego pierwiastka. Dotychczas nie zostało ustalone dzienne zapotrzebowanie na chrom. Jednakże w wielu pracach naukowych przyjmuje się, że młodzież i osoby dorosłe powinny spożywać około 30-100 µg dziennie. Aktualnie nie ma dowodów wspierających potrzebę stosowania suplementacji chromem w ogólnej populacji. Jednakże przyjmowanie wyższych dawek z suplementów diety jest szkodliwe dla zdrowia. Przedawkowanie chromu (>1 mg/dzień) może uszkadzać strukturę DNA.
2. Właściwości chromu organicznego
Pierwiastek ten reguluje metabolizm węglowodanów. W kilku badaniach wykazano, że suplementacja diety chromem zwiększa utratę wagi, a także tkanki tłuszczowej.
Jednakże chrom jest zalecany dla diabetyków, gdyż poprawia insulinowrażliwość komórek oraz obniża stężenie hemoglobiny glikowanej. Podwyższone stężenie glukozy we krwi niekorzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, zmniejszając ich elastyczność. Chrom działa ochronnie na naczynia krwionośne i tkanki, co zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych, jak mikroangiopatia.
Chrom poprzez insulinę zwiększa transport glukozy i aminokwasów do komórek mięśni oraz hamuje działanie enzymów katabolicznych, tym samym może działać jako czynnik anaboliczny. Jednakże ta właściwość nie została dotychczas potwierdzona klinicznie.
Bardzo często chrom jest przyjmowany przez osoby otyłe i z nadwagą w celu odchudzenia. Jednakże należy pamiętać, iż proces odchudzania to odpowiednio zbilansowana dieta i zwiększona aktywność fizyczna. Żadne ogólnodostępne farmaceutyki nie przyczynią się do trwałej utraty wagi.