Trwa ładowanie...

Bomba witaminy C, która wspomaga też serce. Jedz jak najczęściej

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 31.12.2023 13:27
Chroni przed chorobami, zmniejszy zaparcia. Bomba witaminy C, która wspomaga też serce
Chroni przed chorobami, zmniejszy zaparcia. Bomba witaminy C, która wspomaga też serce (Getty Images)

Ten owoc to przede wszystkim bogactwo witaminy C i błonnika. Jego spożywanie wspiera zdrowie serca, jelit oraz pozytywnie wpływa na odporność. Cierpki smak rekompensuje nietypowa konsystencja. Świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska dla osób, które pragną schudnąć.

spis treści

1. Źródło przeciwutleniaczy i błonnika

Kiwi to niewielki owoc, który kryje w sobie bogactwo błonnika i przeciwutleniaczy. Jego miąższ jest źródłem kluczowych witamin, które stymulują odporność organizmu.

Ma w sobie przede wszystkim witaminę C. Jak wskazuje portal WebMD, jedno kiwi ma w sobie 230 proc. dziennego zaleconego spożycia tej kluczowej witaminy.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, kiwi pomaga eliminować wolne rodniki w organizmie i zmniejszać stres oksydacyjny. Dlatego chroni ciało przed stanami zapalnymi i schorzeniami, które są z nimi związane.

Kiwi jest także dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Pomaga bowiem utrzymywać w ryzach ciśnienie krwi, a także zmniejsza ryzyko chorób serca, takich jak udar mózgu.

Z kolei zawarty w nim błonnik wspomaga regularne i zdrowe trawienie. Pomoże również zmniejszyć uciążliwe problemy ze strony żołądka i jelit, takie jak zaparcia.

2. Pomaga trzymać ciśnienie i cholesterol w ryzach

Błonnik dodatkowo świetnie działa na układ krążenia, ponieważ jego spożywanie wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu LDL, zwanego także złym. Nadmiar cholesterolu w organizmie to przecież prosta droga do miażdżycy.

Spożywanie tego smacznego owocu dobrze wpływa także na zdrowie oczu. Wysoki poziom przeciwutleniaczy oraz karotenoidów może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób oczu. Ten niewielki owoc kryje w sobie także dawki żelaza, a do tego ma mało kalorii.

Choć zdrowe, z tym owocem nie powinno się przesadzać ze względu na naturalnie występujący w nim cukier. Unikać powinny go również osoby, które mają alergię na kiwi.

Wówczas u tej grupy pacjentów mogą pojawić się różnorakie objawy. Łagodne z nich mogą obejmować wysypkę, dyskomfort warg i języka.

W przypadku bardziej poważnych symptomów, takich jak trudności w oddychaniu, obrzęk gardła, wymioty, należy czym prędzej udać się do lekarza.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze