Chroni przed marskością wątroby. "Zmniejszając ryzyko raka"
Nie tylko żywność, ale także napoje mogą korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego żołądka i wątroby. Dr Saurabh Sethi poleca szczególnie trzy produkty, które naszpikowane są przeciwutleniaczami.
Napoje pełne antyoksydantów
Dr Saurabh Sethi jest gastroenterologiem, a na swoim TikToku dzieli się poradami jak dbać o zdrowie jelit, wątroby i żołądka. W niedawnym nagraniu wskazał trzy napoje, po które powinien sięgać każdy z nas.
Specjalista zauważa, że wymienione przez niego mieszanki zapobiegają chorobom wątroby, korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit, chronią żołądek i poprawiają samopoczucie oraz zdrowie, dzięki bogactwu przeciwutleniaczy.
Kawa
Badania opublikowane w czasopiśmie "Clinical And Experimental Hepatology" wykazały, że osoby spożywające ok. dwóch filiżanek kawy dziennie są mniej narażone na rozwój marskości wątroby.
Warzywa bogate w żelazo. Każdy powinien mieć je w kuchni
- To świetna opcja, ponieważ zawiera wiele przeciwutleniaczy i udowodniono, że wspomaga zdrowie wątroby, łagodząc stłuszczenie, a także zmniejszając ryzyko raka - zauważa dr Sethi.
Specjalista radzi jednak, by zrezygnować z cukru i śmietanki. Napar warto za to wzbogacić ulubionymi przyprawami jak cynamon lub kardamon. Nie tylko poprawiają smak, ale także wzmocnią zdrowotne działanie.
Zielona herbata
Zielona herbata to zdrowy wybór ze względu na zawartość katechin, które są silnymi przeciwutleniaczami. Korzystnie wpływają na zdrowie jelit i wątroby, a sam napar to świetna alternatywa dla kawy.
Badania opublikowane w czasopiśmie "BMJ Open Diabetes Research and Care" wykazały, że codzienne picie czterech filiżanek zielonej herbaty może pomóc osobom chorym na cukrzycę typu 2 żyć dłużej.
Co więcej, mnóstwo analiz sugeruje, że napar może również chronić przed chorobą Parkinsona, chorobą Alzheimera, a nawet niektórymi rodzajami raka.
Koktajle
Chociaż koktajle nie zawsze cieszą się dobrą reputacją, przygotowane w domu ze świeżych składników mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie.
W ten sposób zatrzymują część błonnika z użytych w nich owoców i warzyw oraz mają niższy indeks glikemiczny niż soki. Dr Sethi najbardziej poleca wykorzystać w nich jagody lub szpinak.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.