"Płynne złoto" naszych babć. Pomoże na jelita i wątrobę

Rosół to jeden z kulinarnych klasyków, ceniony za smak i zdrowotne właciwości. Przepisów na ten polski przysmak nie brakuje, ale warto wypróbować ten tradycyjny - na bulion. Pomoc w walce z przeziębieniem to dopiero początek jego możliwości.

"Płynne złoto" naszych babć ma niesamowite właściwości"Płynne złoto" naszych babć ma niesamowite właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Płynne złoto

Rosół kolagenowy czyli bulion wraca do łask. To świetna wiadomość, bo ta tradycjna zupa ma do zaoferowania mnóstwo zdrowotnych korzyści. Nie bez powodu jest nazywana jest "płynnym złotem", bo jej działanie jest wszechstronne.

W wywarze znajdziemy kolagen, kwas hialuronowy, potas, wapń i magnez. Zawiera też glutaminę, która jest źródłem energii dla komórek układu odpornościowego.

Taka zupa pomaga nie tylko zwalczyć przeziębienie, ale też wzmacnia stawy i dba o kondycję skóry, włosów i paznokci. Co więcej, wspiera pracę jelit i wątroby, a także łagodzi problemy żołądkowe oraz stany zapalne.

Rosół kolagenowy to zdrowotna bomba
Rosół kolagenowy to zdrowotna bomba © Getty Images

Ponadto rosół kolagenowy jest lekkostrawny, dodaje energii i pomaga w regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym.

Przy takich argumentach nie pozostaje nic innego, jak pobiec do sklepu po składniki i zabrać się za gotowanie.

Jak zrobić rosół kolagenowy?

Gotowanie rosołu kolagenowego jest podobne do przyrządzania klasycznego rosołu. Sekret tkwi natomiast w mięsie, które jest jego kluczowym elementem.

Składniki: 1 kg kurzych łapek i szyjek, 1 golonka wieprzowa, 2 nóżki wieprzowe, kości wołowe, podroby, włoszczyzna, przyprawy: sól, pieprz, ocet jabłkowy, liście laurowe, ziele angielskie.

Przygotowanie:

Mięso należy dokładnie umyć i zalać zimną wodą (powinna przykryć mięso). Zaczynamy gotować, a gdy dojdzie do wrzenia, dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, jedną łyżkę octu jabłkowego.

Następnie zmiejszamy moc palnika i gotujemy przez ok. pięć godzin. W międzyczasie, po ok. czterech godzinach, dodajemy przygotowaną wcześniej włoszczyznę, doprawiamy solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka