Chroni wątrobę, pęcherz i jelita. Zajadaj się teraz garściami

Owoce tej rośliny są kwaśne i mają charakterystyczny kolor. Warto dodać je do diety, ponieważ ich regularne spożywanie może przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Mają w sobie wiele witamin i minerałów. Chronią przed rozwojem chorób wątroby, próchnicą, infekcjami pęcherza, a nawet rakiem.

Chroni przed rakiem jelita grubego i jamy ustnej. Warto się zajadaćChroni przed rakiem jelita grubego i jamy ustnej. Warto się zajadać
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Bogata w błonnik i wiele witamin

Smak żurawiny wiele osób określa jako kwaśny i gorzki. Lecz te czerwone, twarde owoce mają niewiele kalorii, a za to zawierają błonnik, potas, żelazo i wapń. Są także bogate w mangan, miedź i wiele witamin.

Regularne spożywanie żurawiny docenią jelita. Te owoce wspierają rozwój dobrych bakterii w układzie trawiennym oraz zmniejszają ilość kwasów żółciowych w jelitach, które mają związek z rozwojem raka jelita grubego.

Żurawina może również pomóc w kontroli zdrowia jamy ustnej. Chroni przed próchnicą, chorobami dziąseł, a nawet nowotworami jamy ustnej.

W owocach żurawiny znajdziemy m.in.

Należy jednak pamiętać, że suszone owoce tracą większość witamin, ale zachowują inne składniki odżywcze, jak minerały.

Chroni przed chorobami wątroby, poprawia wzrok

Warto podkreślić, że żurawina jest bogata w przeciwutleniacze. Jedno z badań wykazało, że spośród 20 popularnych owoców, właśnie żurawina miała najwyższy poziom fenoli.

Swój charakterystyczny kolor żurawina zawdzięcza antocyjanom, czyli związkom o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Antocyjany chronią również przed rozwojem chorób wątroby, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają wzrok i zdrowie układu krążenia.

Żurawina jest także świetnym sposobem na utrzymanie zdrowia dróg moczowych. Analizy naukowe wykazały, że zmniejsza ryzyko infekcji dróg moczowych, w szczególności u kobiet i dzieci.

Uwaga - niektóre osoby powinny uważać z włączeniem żurawiny do swojego jadłospisu. Żurawina zawiera witaminę K, która może zakłócać działanie leków, takich jak warfaryna. Warto także uważać na częste picie soku z żurawiny.

Osoby, które regularnie po niego sięgają, mogą mieć większe ryzyko rozwoju kamieni nerkowych. Do możliwych skutków ubocznych spożywania dużych ilości tych owoców zalicza się biegunkę, wymioty i rozstrój żołądka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka