Chroni wątrobę, pęcherz i jelita. Zajadaj się teraz garściami
Owoce tej rośliny są kwaśne i mają charakterystyczny kolor. Warto dodać je do diety, ponieważ ich regularne spożywanie może przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Mają w sobie wiele witamin i minerałów. Chronią przed rozwojem chorób wątroby, próchnicą, infekcjami pęcherza, a nawet rakiem.
Bogata w błonnik i wiele witamin
Smak żurawiny wiele osób określa jako kwaśny i gorzki. Lecz te czerwone, twarde owoce mają niewiele kalorii, a za to zawierają błonnik, potas, żelazo i wapń. Są także bogate w mangan, miedź i wiele witamin.
Regularne spożywanie żurawiny docenią jelita. Te owoce wspierają rozwój dobrych bakterii w układzie trawiennym oraz zmniejszają ilość kwasów żółciowych w jelitach, które mają związek z rozwojem raka jelita grubego.
Żurawina może również pomóc w kontroli zdrowia jamy ustnej. Chroni przed próchnicą, chorobami dziąseł, a nawet nowotworami jamy ustnej.
W owocach żurawiny znajdziemy m.in.
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminę K,
- witaminę E,
- witaminy z grupy B.
Należy jednak pamiętać, że suszone owoce tracą większość witamin, ale zachowują inne składniki odżywcze, jak minerały.
Chroni przed chorobami wątroby, poprawia wzrok
Warto podkreślić, że żurawina jest bogata w przeciwutleniacze. Jedno z badań wykazało, że spośród 20 popularnych owoców, właśnie żurawina miała najwyższy poziom fenoli.
Swój charakterystyczny kolor żurawina zawdzięcza antocyjanom, czyli związkom o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Antocyjany chronią również przed rozwojem chorób wątroby, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają wzrok i zdrowie układu krążenia.
Żurawina jest także świetnym sposobem na utrzymanie zdrowia dróg moczowych. Analizy naukowe wykazały, że zmniejsza ryzyko infekcji dróg moczowych, w szczególności u kobiet i dzieci.
Uwaga - niektóre osoby powinny uważać z włączeniem żurawiny do swojego jadłospisu. Żurawina zawiera witaminę K, która może zakłócać działanie leków, takich jak warfaryna. Warto także uważać na częste picie soku z żurawiny.
Osoby, które regularnie po niego sięgają, mogą mieć większe ryzyko rozwoju kamieni nerkowych. Do możliwych skutków ubocznych spożywania dużych ilości tych owoców zalicza się biegunkę, wymioty i rozstrój żołądka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.