Chronią przed rakiem, zbawienne dla wątroby. Kupisz za grosze
Goździki to nie tylko przyprawa, która nadaje wyjątkowy smak naparom i wypiekom. Ich zastosowanie jest o wiele szersze, a zdrowotne właściwości sprawiają, że mogą być cennym dodatkiem do domowej apteczki.
Cenna przyprawa, po którą warto sięgać
Goździki to naturalne wsparcie dla układu odpornościowego. Zawierają eugenol, który ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dzięki temu pomagają zwiększyć odporność organizmu i skutecznie walczyć z infekcjami. Dodanie kilku goździków do rozgrzewającej herbaty malinowej może znacznie poprawić nasze samopoczucie.
Aromatyczna przyprawa jest również pomocna dla układu trawiennego. Zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Badania przeprowadzone przez naukowców ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Lagos wykazały, że wyciąg z goździków może wspomagać leczenie wrzodów żołądka. Dodatkowo, zawartość błonnika pokarmowego w przyprawie poprawia perystaltykę jelit.
Goździki są również skuteczne w walce z problemami jamy ustnej. Dzięki swoim właściwościom znieczulającym i przeciwbakteryjnym, mogą pomóc przy bólach zęba, leczeniu infekcji grzybiczych, takich jak grzybica języka oraz łagodzeniu objawów paradontozy. Co więcej, żucie goździków pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Ich przeciwbólowe właściwości można również wykorzystać przy bólach głowy. Jeśli nie chcemy ich jeść, można namoczyć je na przykład w oleju kokosowym i masować skronie.
Zdrowotne właściwości goździków
Goździki są również korzystne dla wątroby. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Kairu potwierdziło, że eugenol zawarty w goździkach wspomaga funkcje wątroby, a tym samym oczyszczanie organizmu z toksyn.
Eugenol ma również właściwości antynowotworowe. Wspólne badania naukowców z Chin i USA dowiodły, że wyciąg z goździków zapobiega rozrostowi guzów. Dotyczyło to między innymi raka płuc, piersi, jajników.
Goździki to także jedno z najbogatszych źródeł polifenoli. Są to związki chemiczne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie, a także poprawiają elastyczność tętnic.
Osoby zmagające się z cukrzycą powinny również sięgać po goździki. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie goździków obniża poziom cukru we krwi, a także zmniejsza produkcję insuliny i poprawia funkcje komórek odpowiedzialnych za ten proces.
Goździki są również źródłem witaminy K, która pomaga utrzymać właściwą krzepliwość krwi. Jednakże witaminy K nie powinno się przyjmować bez konsultacji z lekarzem, ponieważ jej połączenie z lekami przeciwzakrzepowymi może wywołać działania niepożądane.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.