Chrupiąca nowalijka nie dla każdego. Chore nerki, wątroba czy serce jej nie lubią

Rzodkiewka to jedno z najczęściej kupowanych warzyw przez Polaków wraz z nadejściem wiosny. Ta chrupiąca nowalijka to smaczny dodatek do kanapek czy twaroźku ze szczypiorkiem. Jaki wpływ na organizm ma to niepozorne warzywo?

Chrupiąca nowalijka na talerzu. Jak wpływ na organizm?Chrupiąca nowalijka na talerzu. Jak wpływ na organizm?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Właściwości zdrowotne rzodkiewki

Rzodkiewka jest uprawiana w wielu regionach świata, w Polsce sezon na tę nowalijkę rozpoczyna się wiosną i trwa aż do jesieni. Rzodkiewka ma bardzo mało kalorii (3 kcal w 1 sztuce), zwykle w kuchni wykorzystujemy korzeń rośliny, choć do jedzenia nadają się również liście i kiełki.

W składzie obecny jest błonnik, który wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i redukuje problem z zaparciami. Jednocześnie sprawia, że dłużej pozostajemy syci, co ułatwia proces odchudzania.

Rzodkiewki to również źródło witaminy B3, B6 i B12, które oddziałują na poziom energii, zdolność koncentracji, kondycję i wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Warzywo to dostarcza też witaminy A, która przeciwdziała wpływowi wolnych rodników na organizm i spowalnia procesy starzenia. W składzie znajdują się też spore ilości wapnia, cynku, potasu, żelaza, magnezu i fosforu.

Pierwiastki te podnoszą odporność organizm, zmniejszają zachorowalność na infekcje wirusowe i bakteryjne, redukują ryzyko powstawania kamieni nerkowych, a także utraty gęstości kości.

Jednocześnie wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacniają włosy i paznokcie, wspomagają leczenie podrażnień i ran na skórze. Co ciekawe, rzodkiewka traktowana jest jako naturalny antybiotyk ze względu na zawartość związków o właściwościach grzybobójczych, antybakteryjnych, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, a nawet przeciwnowotworowych.

W diecie powinno znaleźć się miejsce dla kiełków rzodkiewki, które słyną z dużej zawartości witaminy C, która wspiera odporność organizm i przyspiesza leczenie przeziębienia.

Kto nie powinien jeść rzodkiewek?

Rzodkiewka to naprawdę zdrowe warzywo, ale ze względu na dużą wartość glikozydów, kwasów organicznych oraz olejków gorczycowych nie powinna być spożywana przez pacjentów z następującymi schorzeniami:

Rzodkiewka nie powinna być też wprowadzana do diety dzieci zbyt wcześnie, pediatrzy twierdzą, że najlepszy moment to ukończenie trzeciego roku życia.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka