- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jedz jak najczęściej. Chroni przed rakiem płuc, przełyku, żołądka
Dobroczynny wpływ chrzanu na nasz organizm przejawia się w różnorodny sposób: od wspomagania odchudzania, przez wzmacnianie kości, po zmniejszanie ryzyka raka.
Liczne korzyści zdrowotne tej rośliny o ostrym smaku przypisywane są wysokiej zawartości substancji odżywczych i minerałów. Zawiera błonnik, witaminę C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, cynk i mangan oraz bardzo korzystne dla zdrowia związki organiczne – glukozynolany.
Zobacz też: Ten japoński chrzan ma wiele zalet. Sprawdź, gdzie go kupisz
Układ odpornościowy
Chrzan zawiera związek organiczny o nazwie sinigryna. To właśnie jemu zawdzięcza swój ostry smak i zapach. Synigryna ma właściwości bakteriobójcze, zawiera sporo witaminy C i inne cenne dla zdrowia pierwiastki, takie jak magnez, wapń, potas, siatka i fosfor.
Dodatkowo ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym eliminuje wolne rodniki. To wszystko pozytywnie wpływa na poprawę układu odpornościowego, stymulowanie aktywności białych krwinek i ogólnego zdrowia organizmu.
Zobacz także: 11 naturalnych metod na zwiększenie odporności
Zapobieganie chorobom nowotworowym
Chrzan może być elementem diety antyrakowej, za co również odpowiedzialna jest synigryna. Ten silny przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, zwłaszcza w przypadku raka pęcherza, płuc, przełyku oraz żołądka. Hamuje szkodliwą mutację zdrowych komórek w komórki rakowe, co następuje wskutek aktywności wolnych rodników w organizmie.
Dodaj korzeń chrzanu do potraw, a zwiększysz zdolność organizmu do zwalczania raka i opóźnisz przerzuty komórek nowotworowych.
Zobacz też: Jedzenie, które walczy z rakiem
Zdrowe kości
Chrzan zawiera wapń. Jest to kluczowy pierwiastek dla zdrowych kości, ich wzrostu i odbudowy. Odpowiednia dawka wapnia w diecie sprawi, że dłużej będziesz czuć się młodo i w pełni sił, a przy okazji zmniejszy ryzyko rozwoju wyniszczających schorzeń, jak np. osteoporoza.
Zobacz też: Produkty zaskakująco bogate w wapń
Ciśnienie krwi
Potas jest istotny dla naszego zdrowia, ponieważ reguluje przepływ płynu wewnątrzkomórkowego i napięcie ścian naczyń krwionośnych. Niedobór potasu objawia się wyższym ciśnieniem krwi, co oznacza większe ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, miażdżycy, zawału serca i udarów.
Spożywanie chrzanu, który jest bogatym źródłem potasu, może pomóc utrzymać serce w dobrej kondycji poprzez obniżenie ciśnienia krwi i regulację przepływu płynów i substancji odżywczych między błonami komórkowymi.
Zobacz też: 7 produktów, które obniżają ciśnienie krwi
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.