Wasabi - charakterystyka, układ pokarmowy, działanie bakteriobójcze, próchnica

Wasabi – japoński chrzan o bardzo ostrym smaku – jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Mało kto jednak wie, że bylina ta wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, reguluje trawienie oraz pomaga chronić przed nowotworem.

Wasabi - charakterystyka, układ pokarmowy, działanie bakteriobójcze, próchnicaWasabi - charakterystyka, układ pokarmowy, działanie bakteriobójcze, próchnica
Agnieszka Gotówka

Charakterystyka wasabi

Wasabi jest powszechnie stosowane w kuchni japońskiej. Należy do rodziny kapustowatych, uprawia się je w specjalnych poletkach tarasowych od XVIII wieku. Wasabi było już znane w Japonii w erze Nara (710-793) jako medyczne ziele i jako antidotum na zatrucia pokarmowe. Z piśmiennictwa wynika, że może chronić przed astmą oraz wykazuje własności podobne do antybiotyku.  Od setek lat wasabi uważane było za dobry środek bakteriobójczy i grzybobójczy, stąd zaczęto je dodawać do sushi.

Chrzan japoński

Chrzan japoński pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jego stosowanie zaleca się w niestrawności. W sposób naturalny oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera ponadto błonnik pokarmowy, stąd przyprawę tę uznaje się za skuteczny lek na zaparcia.

Działanie bakteriobójcze wasabi

Chrzan japoński poleca się spożywać w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Dowiedziono bowiem, że roślina ta wykazuje zdolność neutralizowania niektórych szczepów bakterii, wirusów i grzybów. Dobrze radzi sobie z między innymi z Helicobacter pylori, która to bakteria przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka.

Spożywanie wasabi ułatwia ponadto oddychanie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe, udrażnia nos i zatoki.

Właściwości wasabi są imponujące. To ponadto prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Obfituje w witaminę C, witaminę A, potas, sód, magnez.

W wasabi znaleźć można również blisko dwadzieścia różnych rodzajów izotiocyjanianów (są one również składnikiem brukselki, kapusty, jarmużu). A te – jak przekonują niektórzy badacze – są w stanie zahamować rozwój nowotworów. To właśnie izotiocyjaniany odpowiadają za piekący smak japońskiego chrzanu.

Przeczytaj koniecznie

Jak zwalczyć próchnicę?

W wasabi wiele jest również związków siarki, które są w stanie zahamować ekspansję bakterii z rodziny Streptococcus. Nieco dokładniej temu zagadnieniu przyjrzał się dr Hideki Masuda z Material Research and Development Laboratories at Ogawa & Co., Ltd. w Japonii, który wraz ze swoim zespołem orzekł, że wasabi jest w stanie zapobiec próchnicy zębów. Wyniki prowadzonych w tym zakresie badań przedstawiono na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym.

Związki siarki według niektórych badaczy mają również zapobiegać niektórym typom nowotworów, przeciwdziałać astmie oskrzelowej, jak również zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Świeżo starty korzeń wasabi ma najwięcej walorów prozdrowotnych
Świeżo starty korzeń wasabi ma najwięcej walorów prozdrowotnych © 123RF

Wasabi w Polsce

Liczne właściwości prozdrowotne ma jedynie świeżo starty korzeń japońskiego chrzanu, który w Polsce jest trudno dostępny. Uprawianie wasabi w domu jest trudne, choć niektóre osoby próbują to robić. Wasabi wymaga szczególnych warunków uprawowych (wodnych i klimatycznych).

Na wyciągnięcie ręki mamy jednak zielone pasty, które zawierają jedynie kilka procent omawianej rośliny. Jej smak wzbogacony jest gorczycą, chrzanem i przyprawami, a kolor zawdzięcza barwnikowi. Przed zakupem warto więc upewnić się, jaki jest procentowy udział wasabi w danym produkcie (im więcej, tym lepiej).

Pasta wasabi, jaką kupić można w niemal każdym hipermarkecie, ma niezwykle ostry (wręcz palący) smak. A jak przekonują smakosze japońskiej kuchni, którzy mieli szczęście smakować świeżo startej rośliny, prawdziwe wasabi jedynie ogrzewa gardło i daje uczucie przyjemnego ciepła w zatokach.

Smak wasabi jest charakterystyczny, stosunkowo łatwo rozpoznawalny. Stanowi prawdziwą gratkę dla smakoszy kuchni japońskiej. Jest przy tym zdrową i wartościową przyprawą.

Ile kalorii ma wasabi?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 20 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna292 kcal58,4 kcal
Białko2,23 g0,45 g
Węglowodany46,1 g9,23 g
Cukier13,20 g2,64 g
Błonnik6,10 g1,22 g
Tłuszcz10,90 g2,18 g
Tłuszcze nasycone2,03 g0,41 g
Tłuszcze jednonienasycone4,41 g0,88 g
Tłuszcze wielonienasycone3,63 g0,73 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów10,00 µg2,00 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,07 mg0,01 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,16 mg0,03 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,05 mg0,01 mg
Witamina B9 - kwas foliowy10,00 µg2,00 µg
Witamina B4 - cholina2,30 mg0,46 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A1,00 i.u.0,20 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna3,00 µg0,60 µg
Witamina E3,44 mg0,69 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K3,10 µg0,62 µg
Wapń41,0 mg8,20 mg
Żelazo0,50 mg0,10 mg
Magnez21,0 mg4,20 mg
Fosfor26,0 mg5,20 mg
Potas182 mg36,4 mg
Sód3,390 mg678 mg
Cynk0,61 mg0,12 mg
Miedź0,06 mg0,01 mg
Mangan0,14 mg0,03 mg
Selen2,20 µg0,44 µg
Woda31,7 g6,34 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka