Wasabi - charakterystyka, układ pokarmowy, działanie bakteriobójcze, próchnica
Wasabi – japoński chrzan o bardzo ostrym smaku – jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Mało kto jednak wie, że bylina ta wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, reguluje trawienie oraz pomaga chronić przed nowotworem.
W tym artykule:
Charakterystyka wasabi
Wasabi jest powszechnie stosowane w kuchni japońskiej. Należy do rodziny kapustowatych, uprawia się je w specjalnych poletkach tarasowych od XVIII wieku. Wasabi było już znane w Japonii w erze Nara (710-793) jako medyczne ziele i jako antidotum na zatrucia pokarmowe. Z piśmiennictwa wynika, że może chronić przed astmą oraz wykazuje własności podobne do antybiotyku. Od setek lat wasabi uważane było za dobry środek bakteriobójczy i grzybobójczy, stąd zaczęto je dodawać do sushi.
Chrzan japoński
Chrzan japoński pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jego stosowanie zaleca się w niestrawności. W sposób naturalny oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera ponadto błonnik pokarmowy, stąd przyprawę tę uznaje się za skuteczny lek na zaparcia.
Działanie bakteriobójcze wasabi
Chrzan japoński poleca się spożywać w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Dowiedziono bowiem, że roślina ta wykazuje zdolność neutralizowania niektórych szczepów bakterii, wirusów i grzybów. Dobrze radzi sobie z między innymi z Helicobacter pylori, która to bakteria przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka.
Spożywanie wasabi ułatwia ponadto oddychanie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe, udrażnia nos i zatoki.
Właściwości wasabi są imponujące. To ponadto prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Obfituje w witaminę C, witaminę A, potas, sód, magnez.
W wasabi znaleźć można również blisko dwadzieścia różnych rodzajów izotiocyjanianów (są one również składnikiem brukselki, kapusty, jarmużu). A te – jak przekonują niektórzy badacze – są w stanie zahamować rozwój nowotworów. To właśnie izotiocyjaniany odpowiadają za piekący smak japońskiego chrzanu.
Przeczytaj koniecznie
- W ten sposób najskuteczniej wzmocnisz organizm przed infekcjami
- Kawa niszczy ten ważny narząd! Zobacz najnowsze badania
- Na tę chorobę cierpi co trzeci Polak. Pierwsze objawy to zmęczenie, ból i zawroty głowy
Jak zwalczyć próchnicę?
W wasabi wiele jest również związków siarki, które są w stanie zahamować ekspansję bakterii z rodziny Streptococcus. Nieco dokładniej temu zagadnieniu przyjrzał się dr Hideki Masuda z Material Research and Development Laboratories at Ogawa & Co., Ltd. w Japonii, który wraz ze swoim zespołem orzekł, że wasabi jest w stanie zapobiec próchnicy zębów. Wyniki prowadzonych w tym zakresie badań przedstawiono na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym.
Związki siarki według niektórych badaczy mają również zapobiegać niektórym typom nowotworów, przeciwdziałać astmie oskrzelowej, jak również zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Wasabi w Polsce
Liczne właściwości prozdrowotne ma jedynie świeżo starty korzeń japońskiego chrzanu, który w Polsce jest trudno dostępny. Uprawianie wasabi w domu jest trudne, choć niektóre osoby próbują to robić. Wasabi wymaga szczególnych warunków uprawowych (wodnych i klimatycznych).
Na wyciągnięcie ręki mamy jednak zielone pasty, które zawierają jedynie kilka procent omawianej rośliny. Jej smak wzbogacony jest gorczycą, chrzanem i przyprawami, a kolor zawdzięcza barwnikowi. Przed zakupem warto więc upewnić się, jaki jest procentowy udział wasabi w danym produkcie (im więcej, tym lepiej).
Pasta wasabi, jaką kupić można w niemal każdym hipermarkecie, ma niezwykle ostry (wręcz palący) smak. A jak przekonują smakosze japońskiej kuchni, którzy mieli szczęście smakować świeżo startej rośliny, prawdziwe wasabi jedynie ogrzewa gardło i daje uczucie przyjemnego ciepła w zatokach.
Smak wasabi jest charakterystyczny, stosunkowo łatwo rozpoznawalny. Stanowi prawdziwą gratkę dla smakoszy kuchni japońskiej. Jest przy tym zdrową i wartościową przyprawą.
Ile kalorii ma wasabi?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 20 g (1 łyżka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 292 kcal | 58,4 kcal |
| Białko | 2,23 g | 0,45 g |
| Węglowodany | 46,1 g | 9,23 g |
| Cukier | 13,20 g | 2,64 g |
| Błonnik | 6,10 g | 1,22 g |
| Tłuszcz | 10,90 g | 2,18 g |
| Tłuszcze nasycone | 2,03 g | 0,41 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 4,41 g | 0,88 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 3,63 g | 0,73 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 10,00 µg | 2,00 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,05 mg | 0,01 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,07 mg | 0,01 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,16 mg | 0,03 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,05 mg | 0,01 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 10,00 µg | 2,00 µg |
| Witamina B4 - cholina | 2,30 mg | 0,46 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 1,00 i.u. | 0,20 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 3,00 µg | 0,60 µg |
| Witamina E | 3,44 mg | 0,69 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 3,10 µg | 0,62 µg |
| Wapń | 41,0 mg | 8,20 mg |
| Żelazo | 0,50 mg | 0,10 mg |
| Magnez | 21,0 mg | 4,20 mg |
| Fosfor | 26,0 mg | 5,20 mg |
| Potas | 182 mg | 36,4 mg |
| Sód | 3,390 mg | 678 mg |
| Cynk | 0,61 mg | 0,12 mg |
| Miedź | 0,06 mg | 0,01 mg |
| Mangan | 0,14 mg | 0,03 mg |
| Selen | 2,20 µg | 0,44 µg |
| Woda | 31,7 g | 6,34 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.