Chwasty, które możesz jeść
1 z 8Mniszek lekarski
Chociaż o właściwościach ziół i przypraw wiemy już bardzo dużo, to wciąż nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile bezcennych właściwości kryją w sobie chwasty. Okazuje się, że wcale nie są takie złe i zostały już docenione w ziołolecznictwie. Następnym razem zanim z uporem maniaka będziesz chciał się ich pozbyć - włącz je do swojego menu! Dlaczego warto - przekonasz się na kolejnych slajdach.
Mniszek lekarski ma lekko gorzki smak, gdy dojrzewa. Jego liście są najsłodsze, gdy są zbierane wczesną wiosną i późną jesienią. Kwiaty rośliny także są jadalne. Cechuje je delikatny słodko-gorzki smak. Co ciekawe, mlecze zawierają więcej beta-karotenu niż marchew. Mniszek jest doskonały jeśli zamierzasz zastosować wiosenne oczyszczanie.W liściach mniszka znajdują się m.in. karotenoidy zwalczające wolne rodniki, witaminy: A (retinol),C, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas, magnez i krzem. Z kolei korzeń stosuje jako środek pobudzający czynności wątroby.