Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Ciasteczka bananowe

Avatar placeholder
14.03.2017 16:19
Ciasteczka bananowe
Ciasteczka bananowe

Jak pokazuje ten przepis - zdrowe słodycze naprawdę istnieją! Propozycja bananowych ciasteczek to jeden z przykładów pożywnej przekąski, która nie obarczy nas wyrzutami sumienia. Łakocie te są w 100% naturalne, pełne sycącego błonnika, słodkie i odprężające.

Składniki

  • 2 ¼ filiżanki otrąb owsianych,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • ¼ filiżanki brązowego cukru,

  • 1 ¼ filiżanki chudego mleka,

  • ¼ filiżanki rodzynek,

  • 2 dojrzałe banany,

  • 2 białka,

  • 2 łyżki oleju roślinnego,

  • 24 papierowe foremki (ok. 7 cm średnicy).


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Otręby, proszek do pieczenia, cukier i rodzynki wymieszać razem w dużej misce. W drugiej zmiksować mleko, banany, białka i olej. Wsypać do płynnej mieszanki suche składniki i wszystko razem krótko wymieszać, by składniki rozłożyły się równomiernie. Połączyć foremki po dwie i do tak wzmocnionych wkładać ciasto. Piec 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie114,2 kcal
Białka3,7 g
Tłuszcze1,0 g
Cholesterol0,3 mg
Węglowodany29,9 g
Błonnik7,5 g
Witamina C4,6 mg
Witamina A5,1 µg

Komentarz

Banany to bogate źródło tryptofanu, czyli aminokwasu przekształcającego się w hormon szczęścia - serotoninę. Połączone z mlekiem mają działanie antystresowe i nasenne. Jeśli cenisz sobie miłe chwile przy filiżance kawy, bananowe ciasteczka będą dla ciebie idealną propozycją. Przekąska polecana także dzieciom i osobom cierpiącym na zaparcia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze