Ciasteczka bananowe
Jak pokazuje ten przepis - zdrowe słodycze naprawdę istnieją! Propozycja bananowych ciasteczek to jeden z przykładów pożywnej przekąski, która nie obarczy nas wyrzutami sumienia. Łakocie te są w 100% naturalne, pełne sycącego błonnika, słodkie i odprężające.
Składniki
- 2 ¼ filiżanki otrąb owsianych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ filiżanki brązowego cukru,
- 1 ¼ filiżanki chudego mleka,
- ¼ filiżanki rodzynek,
- 2 dojrzałe banany,
- 2 białka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 24 papierowe foremki (ok. 7 cm średnicy).
Sposób przygotowania
Otręby, proszek do pieczenia, cukier i rodzynki wymieszać razem w dużej misce. W drugiej zmiksować mleko, banany, białka i olej. Wsypać do płynnej mieszanki suche składniki i wszystko razem krótko wymieszać, by składniki rozłożyły się równomiernie. Połączyć foremki po dwie i do tak wzmocnionych wkładać ciasto. Piec 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 114,2 kcal |
Białka | 3,7 g |
Tłuszcze | 1,0 g |
Cholesterol | 0,3 mg |
Węglowodany | 29,9 g |
Błonnik | 7,5 g |
Witamina C | 4,6 mg |
Witamina A | 5,1 µg |
Komentarz
Banany to bogate źródło tryptofanu, czyli aminokwasu przekształcającego się w hormon szczęścia - serotoninę. Połączone z mlekiem mają działanie antystresowe i nasenne. Jeśli cenisz sobie miłe chwile przy filiżance kawy, bananowe ciasteczka będą dla ciebie idealną propozycją. Przekąska polecana także dzieciom i osobom cierpiącym na zaparcia.