Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Ciasteczka kokosowe
Wegańskie ciasteczka kokosowe to niedrogi i łatwy do wykonania deser, który może przyrządzić nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w kuchni. Ten przepis na deser pozwala ponadto na duże eksperymentowanie, ponieważ wiórki są wymiennym składnikiem i zamiast nich można używać bardziej lubiane przez nas produkty.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka oleju,
- 3-4 łyżki cukru,
- 70 dag wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z cukrem, kakao, olejem i wodą. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko dokładnie. Ulep kilkanaście małych kuleczek. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Najważniejsze, by wiórek było więcej niż samego ciasta. Zamiast wiórek kokosowych można użyć innych substytutów, np. płatki owsiane, orzechy albo rodzynki.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 63,9 |
Białko | 1,3 g |
Tłuszcz | 2,6 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 9,3 g |
Błonnik | 0,7 g |
Witamina C | 0,0 mg |
Witamina A | 0,0 µg |