Ciasteczka owsiane
Ciasteczka wegetariańskie na bazie płatków owsianych to smaczna i zdrowa przekąska. Płatki owsiane zawierają bowiem witaminy z grupy B, dużą ilość błonnika oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie potrafi syntetyzować. Płatki owsiane nie bez przyczyny są podstawowym produktem w diecie sportowców - zapewniają im sprawność fizyczną i wytrzymałość.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych,
- 100 g różnych bakalii (orzechów laskowych, migdałów, wiórków kokosowych),
- 100 g masła,
- 200 g cukru,
- szczypta soli,
- odrobina startej skórki z cytryny,
- 130 ml wody,
- 130 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Upraż na patelni płatki owsiane i migdały na złoty kolor (cały czas mieszając). Posiekaj drobno orzechy laskowe, rozpuść masło i wymieszaj z cukrem w garnuszku. Połącz w misce wodę, sól, skórkę cytryny i proszek do pieczenia. Dodaj mąkę, orzechy, masło z cukrem, płatki owsiane z migdałami i dokładnie wymieszaj. Korzystając z łyżeczki, uformuj małe kuleczki ciasta na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 166,0 kcal |
Białka | 2,3 g |
Tłuszcze | 10,8 g |
Cholesterol | 12,4 mg |
Węglowodany | 16,5 g |
Błonnik | 2,0 g |
Witamina C | 2,8 mg |
Witamina A | 41,2 µg |