Ciastka z bakaliami
Wegetariańskie ciasteczka z bakaliami i ziarnami to nie tylko smaczna, ale także pożywna słodka przekąska. Ziarna zbóż oraz suszone owoce zawierają bowiem witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia i z łatwością je wykonają nawet początkujące gospodynie domowe. ****
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- dojrzały banan,
- pół szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron,
- pół szklanki wody mineralnej,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki pestek z dyni,
- 2 łyżki pestek ze słonecznika,
- 2 łyżki orzechów,
- 2 łyżki suszonych żurawin,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
W plastikowej misce wymieszaj mąkę, wodę, olej i rozgniecionego na papkę banana. Zagnieć z tego ciasto, którego konsystencja pozwoli na rozwałkowanie – możesz w tym celu dodawać odrobinę mąki lub wody. Z rozwałkowanego ciasta powycinaj krążki, które będziesz mogła poukładać na blaszce (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Na każdy krążek połóż łyżeczkę bakalii pomieszanych z miodem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz ciasteczka ok. 35 min.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 105,6 |
Białko | 2,8 g |
Tłuszcz | 5,4 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 12,3 g |
Błonnik | 1,0 g |
Witamina C | 4,6 mg |
Witamina A | 1,8 µg |