Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Ciastka z bakaliami

Avatar placeholder
15.03.2017 23:39
Ciastka z bakaliami
Ciastka z bakaliami (Zdjęcie autorstwa: Paul Martin / CC BY 2.0)

Wegetariańskie ciasteczka z bakaliami i ziarnami to nie tylko smaczna, ale także pożywna słodka przekąska. Ziarna zbóż oraz suszone owoce zawierają bowiem witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia i z łatwością je wykonają nawet początkujące gospodynie domowe. ****

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • dojrzały banan,
  • pół szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron,
  • pół szklanki wody mineralnej,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
  • 2 łyżki pestek z dyni,
  • 2 łyżki pestek ze słonecznika,
  • 2 łyżki orzechów,
  • 2 łyżki suszonych żurawin,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

W plastikowej misce wymieszaj mąkę, wodę, olej i rozgniecionego na papkę banana. Zagnieć z tego ciasto, którego konsystencja pozwoli na rozwałkowanie – możesz w tym celu dodawać odrobinę mąki lub wody. Z rozwałkowanego ciasta powycinaj krążki, które będziesz mogła poukładać na blaszce (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Na każdy krążek połóż łyżeczkę bakalii pomieszanych z miodem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz ciasteczka ok. 35 min.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie105,6
Białko2,8 g
Tłuszcz5,4 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany12,3 g
Błonnik1,0 g
Witamina C4,6 mg
Witamina A1,8 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze