Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Ciasto marchewkowe

Avatar placeholder
14.03.2017 14:29
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe (Zdjęcie autorstwa: sharonang / CC0 1.0)

Ciasto marchewkowe to jedno z najpopularniejszych ciast wegetariańskich. Zawarta w nim marchew stymuluje procesy metaboliczne, a znajdujący się w niej beta-karoten nadaje skórze zdrowy wygląd. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stwarza swobodę w jego wykończeniu oraz dekoracji. Ponadto stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich ciast z kremem.

Składniki:

  • 3-4 duże marchewki,
  • 5 orzechów włoskich,
  • 100 g mieszanki bakaliowej,
  • pół szklanki rodzynek,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki proszku do cynamonu,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • pół szklanki oleju.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Zetrzyj marchewki do plastikowej miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj je drewnianą łyżką. Posmaruj blaszkę masłem bądź wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią ciasto. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piecz około 50 min. Marchewkowe ciasto wegetariańskie możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub przyozdobić słodkim lukrem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie365,3
Białko8,1 g
Tłuszcz18,7 g
Cholesterol36,0 mg
Węglowodany47,7 g
Błonnik6,5 g
Witamina C6,2 mg
Witamina A1750,4 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze