Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to jedno z najpopularniejszych ciast wegetariańskich. Zawarta w nim marchew stymuluje procesy metaboliczne, a znajdujący się w niej beta-karoten nadaje skórze zdrowy wygląd. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stwarza swobodę w jego wykończeniu oraz dekoracji. Ponadto stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich ciast z kremem.
Składniki:
- 3-4 duże marchewki,
- 5 orzechów włoskich,
- 100 g mieszanki bakaliowej,
- pół szklanki rodzynek,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki proszku do cynamonu,
- opakowanie przyprawy do piernika,
- pół szklanki oleju.
Sposób przygotowania:
Zetrzyj marchewki do plastikowej miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj je drewnianą łyżką. Posmaruj blaszkę masłem bądź wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią ciasto. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piecz około 50 min. Marchewkowe ciasto wegetariańskie możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub przyozdobić słodkim lukrem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 365,3 |
Białko | 8,1 g |
Tłuszcz | 18,7 g |
Cholesterol | 36,0 mg |
Węglowodany | 47,7 g |
Błonnik | 6,5 g |
Witamina C | 6,2 mg |
Witamina A | 1750,4 µg |