Placek z jabłkami - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze
Nie każde ciasto jest bombą pustych kalorii. Wystarczy zamienić kilka składników na mniej przetworzone i taki owocowy deser nabiera wartości odżywczej. Placek z jabłkami wykonany z mąki żytniej wzbogaca dietę w witaminy z grupy B, żelazo i wapń. Placek z jabłkami zawiera wiele węglowodanów dodających energii i zwiększających wytrzymałość.
1. Placek z jabłkami - składniki
Placek z jabłkami jest prostym i bardzo smacznym ciastem. Do jego przygotowania będą potrzebne:
- 3 średnie jabłka,
- 3 białka,
- 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału,
- 1/2 szklanki fruktozy,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
2. Placek z jabłkami - sposób przygotowania
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 0,5 cm. Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli, dodawać po łyżce fruktozy, następnie proszek i sodę oczyszczoną, na końcu dodawać po łyżce mąki i cynamon.
Do masy dodawać stopniowo pokrojone jabłka, mieszając delikatnie łyżką. Całość przełożyć do blaszki, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180-200º, ok. 1 godziny. Przed wyjęciem ciasto z jabłkami należy sprawdzić, czy jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 64,8 kcal |
Białka | 2,9 g |
Tłuszcze | 0,4 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 13,5 g |
Błonnik | 1,2 g |
Witamina C | 4,6 mg |
Witamina A | 2,0 µg |
3. Placek z jabłkami - wartości odżywcze
Placek z jabłkami jest nie tylko smaczny ale i zdrowy. Mąka żytnia, co ważne szczególnie dla kobiet poprawia wzrost włosów i paznokci a pachnący cynamon to nie tylko aromatyczny dodatek. Przyprawa ta reguluje poziom cukru we krwi oraz przyśpiesza spalanie tłuszczu. Medycyna ludowa poleca napary z cynamonu jako lek na bóle menstruacyjne.