4 z 5Jogurt z bakaliami i owoce
- Ponieważ pora drugiego śniadania przypada na czas, który spędzam poza domem, bardzo ważne jest dla mnie to, aby było to coś, co bez problemu mogę ze sobą zabrać, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Istotne jest też to, aby było ono pełnowartościowe i dało energię do momentu spożycia kolejnego posiłku. Co oznacza, że słodka drożdżówka lub pączek na pewno nie są dobrym wyborem — wymienia cechy idealnego drugiego śniadania Kinga Sięka, dietetyk.
- Moim ulubionym i najczęściej wybieranym zestawem jest jogurt naturalny z garścią orzechów lub mieszanki bakaliowej oraz dowolnym owocem. Taki posiłek jest źródłem wszystkich makroskładników, czyli białka, węglowodanów oraz tłuszczów, a przy tym bardzo szybki w przygotowaniu. Jeżeli zapomnimy zabrać go ze sobą, bez problemu możemy kupić wszystkie niezbędne składniki w każdym sklepie — podpowiada nasz ekspert.
Dlaczego na drugie śniadanie warto jeść jogurt?
- Oprócz wspomnianych makroskładników taki posiłek dostarcza wielu mikro- i makroelementów, a także witamin i błonnika pokarmowego. Jogurt naturalny to znakomite źródło nie tylko białka, ale również fosforu, potasu, cynku oraz wapnia. Dzięki temu, że białko i węglowodany występują w nim w idealnych proporcjach, jest znakomity do potreningowej regeneracji. Dostarcza też żywych kultur bakterii, które nie tylko wspomagają procesy trawienne zachodzące w przewodzie pokarmowym, ale także wzmacniają odporność — mówi Kinga Sięka, dietetyk.
Dlaczego składnikiem drugiego śniadania powinny być orzechy i owoce?
- To skoncentrowane źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne dla utrzymania równowagi w organizmie. Poza tym orzechy dostarczają sporo witaminy E nazywanej witaminą młodości. Są bogate w mikro- i makroelementy, w tym np. magnez, cynk, wapń i żelazo. Z kolei owoce to przede wszystkim dawka witamin i błonnika. Poprawiają odporność i pomagają obniżzć poziomu cholesterolu — dodaje nasz ekspert.
- Tak skomponowane drugie śniadanie szybko dostarczy energii i nasyci, dzięki czemu pozwoli wytrwać do pory kolejnego posiłku bez podjadania. Każdego dnia można użyć innych orzechów lub owoców, urozmaicając w ten sposób smak posiłku — podsumowuje swoją propozycję Kinga Sięka.
Zobacz też: Tania przyprawa. Pomoże podnieść libido u kobiet