3 z 5Domowa granola z jogurtem lub mlekiem roślinnym
- Chętnie sięgam po samodzielnie przygotowaną granolę wymieszaną z jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym (w wersji wegańskiej). To połączenie świetnie sprawdza się jako opcja na szybkie drugie śniadanie. Do tego świeży sezonowy owoc i gotowe — opowiada Monika Frank, dyrektor poradni Mój Dietetyk.
Jak przygotować domową granolę? W tym celu potrzebujemy (przepis opracowała Agnieszka Pompecka we współpracy ze stażystką Katarzyną Stachowiak):
- 2 szkl. płatków owsianych,
- 3 łyżek siemienia lnianego,
- 3 łyżek wiórków kokosowych,
- 3 łyżek orzechów włoskich,
- 100 g suszonych moreli,
- 3 łyżek nasion słonecznika,
- 3 łyżek suszonej żurawiny,
- 2 łyżek miodu,
- 2 łyżek oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Morele i orzechy siekamy na drobne kawałki. Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) mieszamy w misce. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po tym czasie trzeba przemieszać masę i włożyć do piekarnika na kolejny kwadrans. Po upieczeniu całość musimy ostudzić, a następnie dodać żurawinę. Domową granolę należy przechowywać w słoiku.
Zobacz też: Przez osiem miesięcy piła codziennie sok marchwiowy. Efekty przerosły jej oczekiwania