Co jeść, aby długo żyć?

Jedz pokarmy bogate w antyoksydanty, by walczyć z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do procesu starzenia. Antyoksydanty znajdują się w kolorowych warzywach i owocach, takich jak pomidory, jagody czy buraki. Dla zrównoważonej diety oraz zmniejszenia ryzyka ataku serca i rozwoju raka, jedz je co najmniej pięć razy w ciągu dnia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa @rsseattle / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

/ 11Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Stew Dean / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Oliwa z oliwek jest tłuszczem, który pozytywnie wpływa na pamięć. Zawarty w oliwie kwas oleinowy ma naturalne właściwości przeciwzapalne podobne do ibuprofenu. Badania wskazują, że spożywanie oliwy z oliwek zwiększa ilość dobrego cholesterolu we krwi, który oczyszcza naczynia krwionośne i zapobiega powstaniu miażdżycy.

/ 11Korzyści z jedzenia owoców z grupy jagodowych

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Fried Dough / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jagody są doskonałym źródłem antyoksydantów. Truskawki, jagody i jeżyny są owocami bogatymi w polifenole. Te wspaniałe związki mogą pomóc walczyć z rakiem i procesami niszczenia mózgu. Także mrożone jagody są źródłem polifenoli. Postaraj się, aby owoce te były obecne w twojej diecie przez cały rok.

/ 11Wpływ ryb na mózg

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Alpha / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Spróbuj zrobić sałatkę z tuńczykiem lub łososiem zamiast kurczaka. Ryby nazywane są czasem pokarmem dla mózgu, ponieważ zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla mózgu oraz systemu nerwowego. Jadanie ryb raz bądź dwa razy w tygodniu zmniejsza również ryzyko demencji starczej. Kwasy omega-3 zawarte w rybach pomagają zmniejszyć cholesterol. Łagodzą także stany zapalne, które prowadzą do sklerozy.

/ 11Zdrowy błonnik

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Jadaj produkty z dużą zawartością błonnika od trzech do czterech razy na tydzień. Błonnik może zmniejszyć ciśnienie krwi, obniżyć cholesterol, wspomaga również trawienie. Ponieważ błonnik sprawia, że czujesz się najedzony, mniej jesz. Zamiast mięsa, przygotuj zupę z fasolą lub ciecierzycą. Fasola zawiera węglowodany, które pomagają regulować poziomy glukozy, co jest bardzo ważne dla cierpiących na cukrzycę.

/ 11Zdrowie zawarte w warzywach

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Katrin Morenz / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Warzywa zawierają błonnik, fitoskładniki, a także witaminy i minerały, które mogą chronić cię przed przewlekłymi chorobami. Zielone warzywa liściaste zawierają witaminę K, która wzmacnia kości. Słodkie ziemniaki i marchewka są źródłem witaminy A, która ochrania oczy i skórę, a także zapobiega infekcjom. Badania wskazują, że codzienne jedzenie pomidorów może chronić przed uszkodzeniami DNA związanymi z rozwojem raka prostaty. Szczególnie korzystne dla zdrowia są warzywa pochodzące z upraw ekologicznych.

/ 11Dieta Greków, Włochów i Hiszpanów

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Public Domain Pictures / CC BY

Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich regularnie dostarczają do swej diety oliwę z oliwek, ryby, warzywa, produkty pełnoziarniste, a do posiłku piją lampkę czerwonego wina. Zamiast soli, stosują przyprawy i zioła. Dieta śródziemnomorska jest korzystna dla serca, pomaga zmniejszyć ryzyko uszkodzenia pamięci i chroni przed rakiem.

/ 11Składniki odżywcze orzechów

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Jedzone w całości lub zmielone, orzechy zawierają proteiny działające przeciw wysokiemu cholesterolowi oraz inne właściwości odżywcze. Migdały bogate są w witaminę E, antyoksydanty, które chronią organizm przed zniszczeniem komórek i pomagają wzmacniać system odpornościowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w orzechach włoskich pomagają zmniejszyć zły cholesterol. Orzechy jednak zawierają sporo tłuszczu. W porcji 24 migdałów zawarte jest 160 kalorii. Tak więc jedz orzechy w ograniczonych ilościach.

/ 11Składniki mleka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Andrew Magill / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Spożywanie witaminy D zawartej na przykład w mleku zwiększa wchłanianie wapnia. To szczególnie ważne dla zdrowia kości. Witamina ta pomaga także zredukować ryzyko raka jelita, piersi czy prostaty. Jogurty z żywymi kulturami bakterii pomogą w trawieniu.

/ 11Produkty pełnoziarniste

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Earth100 / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Spożywanie produktów pełnoziarnistych zmniejsza ryzyko raka, cukrzycy oraz choroby serca. Wybierz pieczywo pełnoziarniste lub brązowy ryż zamiast białego. Do zup dodawaj jęczmień, próbuj płatków owsianych. Produkty z pełnego ziarna nie są przetworzone, więc zawierają więcej składników odżywczych. Błonnik w pełnych ziarnach pomaga na problemy z trawieniem, jak np. zatwardzenie.

10 / 11Utrata wagi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Sarah\_Ackerman / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Zrzucenie nadwagi zmniejsza obciążenie stawów, serca, a także zmniejsza ryzyko raka. Trudniej schudnąć, kiedy wraz z wiekiem spada metabolizm. Wybieraj pokarmy pełne protein, takie jak chude mięso, tuńczyk czy fasola. Urozmaić dietę warzywami, owocami i produktami z pełnego ziarna. Zbilansowana dieta pomoże zrzucić niechciane fałdki tłuszczu, a błonnik sprawi, że zmniejszy ci się apetyt.

11 / 11Utrzymanie zdrowej wagi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Z wiekiem, wiele osób ma trudności z utrzymaniem prawidłowej wagi. Jeśli masz nadwagę, może być ci trudniej wyjść z choroby. Jadaj trzy posiłki na dzień, ze zdrowymi przekąskami w międzyczasie. Unikaj tłuszczu, by zmniejszyć cholesterol. Wybierz pełnowartościowe mleko. Najbardziej kaloryczne potrawy jedz na początku posiłku. Spróbuj również suplementów.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka