Co jeść, by zniwelować ryzyko guzów mózgu? Istotne są trzy produkty
Guza mózgu diagnozuje się w Polsce nawet u 3 tysięcy pacjentów rocznie – jednak nawet wcześnie wykryte, nowotwory mózgu nadal należą do źle rokujących. Warto więc ograniczyć ryzyko ich wystąpienia profilaktyką żywieniową.
W tym artykule:
Do skutecznego leczenia guzów mózgu daleka droga
Guzy mózgu, zwłaszcza te w formie glejaka wielopostaciowego, dla wielu pacjentów w dalszym ciągu są wyrokiem - choć badacze stale pracują nad coraz to nowszymi metodami leczenia. Faktycznie, niektóre z nich notują rewolucyjne efekty (w przypadku pacjentki z Wielkiej Brytanii guz zniknął całkowicie), ale onkolodzy studzą entuzjazm i podkreślają, że tego typu wysoce skutecznych metod było już w przeszłości kilka i niestety żadna nie przeszła długofalowych testów bezpieczeństwa.
- Wstępne efekty były rewelacyjne, praktycznie każdy guz znikał, tylko później pacjenci umierali z powodu tzw. wczesnego odczynu następczego i badanie przerwano w trakcie. Podobnym niepowodzeniem zakończyła się próba zastosowania analogicznego schematu w glejakach anaplastycznych i wielopostaciowych mózgu podjęta w latach 1993-1995 przez badaczy z Istambułu - wspominał onkolog dr Hubert Urbańczyk w rozmowie z WP abcZdrowie.
Dlatego obecnie najskuteczniejszą metodą walki z zagrożeniem ze strony guzów mózgu pozostaje profilaktyka, w ramach której (choć brzmi to trywialnie) największą rolę odgrywają dieta i zdrowy styl życia, z dużym naciskiem na regularną aktywność fizyczną.
Produkty, w których znajdziesz tłuszcze trans
Dieta chroniąca przed chorobami mózgu
W jadłospisie chroniącym przed nowotworami i innymi chorobami mózgu ogromną rolę odgrywają źródła kwasów tłuszczowych Omega-3. Są to w pierwszej kolejności tłuste ryby, a także awokado i orzechy.
Niezwykle istotne jest także utrzymywanie zdrowej wagi, gdyż ryzyko wystąpienia guzów mózgu zwiększa się przy nadwadze i otyłości. Zaleca się więc spożywanie większej ilości warzyw i owoców oraz ograniczenie tłustych i słodkich potraw.
- Nie ma mocnych dowodów na to, że należy jeść jedną konkretną rzecz, aby uniknąć raka mózgu. Wszystko sprowadza się do generalnie prawidłowego i zdrowego odżywiania i utrzymywania prawidłowej wagi dla ogólnego stanu zdrowia – stwierdziła dr Sara Meade, neurolożka i onkolożka kliniczna w szpitalu Harborne w Birmingham.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.