Co jest zdrowsze - mleko pełne czy odtłuszczone? Naukowcy rozwiewają wątpliwości

Skład i właściwości mleka stały się popularnym tematem wśród naukowców. Często nie tylko eksperci, ale również my zastanawiamy się nad tym, jaki rodzaj mleka powinniśmy włączyć do diety. Które mleko jest zatem najzdrowsze – mleko pełnotłuste, o niskiej zawartości tłuszczu czy odtłuszczone?

Każdy rodzaj mleka różni się głównie zawartością tłuszczuKażdy rodzaj mleka różni się głównie zawartością tłuszczu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mleko to bogate źródło wapnia

Większość z nas lubi mleko i jego przetwory, które stanowią sporą grupę produktów w codziennym żywieniu nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Są one bogatym źródłem wapnia, pełnowartościowego białka oraz witamin i składników mineralnych.

Od dziesięcioleci normy żywieniowe zalecają, aby osoby powyżej drugiego roku życia spożywały jedynie niskotłuszczowe produkty mleczne. Naukowcy podważyli jednak tę tezę w ostatnim czasie. Według najnowszych badań wynika, że w tym przypadku mleko odtłuszczone nie jest najlepszym wyborem prozdrowotnym.

Czym kierować się przy wyborze mleka?

Każdy rodzaj mleka różni się głównie zawartością tłuszczu. Mleko pełne (3,25–3,5 proc.) to mleko krowie o najwyższej kaloryczności, które nie zostało pozbawione tłuszczu mlecznego. Natomiast tłuszcz w mleku odtłuszczonym (mniej niż 0,5 proc.) został usunięty w procesie produkcyjnym. I tak samo w przypadku mleka o niskiej zawartości tłuszczu (ok. 1–2 proc.).

Kluczowym elementem, który różni rodzaje mleka, jest także zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.

Chodzi o to, że im więcej tłuszczu ma szklanka mleka, tym więcej jest kwasów omega-3, na przykład w mleku odtłuszczonym praktycznie nie występują. Jak wynika z badań naukowych, ekologiczne mleko pełne ma więcej kwasów omega-3 w porównaniu z mlekiem zwykłym. Skąd ta różnica się bierze? Uczeni wyjaśnili, że zależy to od metody karmienia krów, czyli najzdrowsze mleko dają te krowy, które są karmione trawą.

Które mleko jest najzdrowsze - pełne czy odtłuszczone?

Od kilku lat mleko zostało owiane złą sławą ze względu na zawartość tłuszczów nasyconych. Aktualne zalecenia żywieniowe wskazują na spożywanie mleka o obniżonej zawartości tłuszczu. Dlatego, że mleko pełne ma o 20 proc. więcej dziennego zalecanego spożycia tłuszczów nasyconych. Czy więc mleko pełne jest zdrowe?

W ostatnich latach uczeni uzyskali dane eksperymentalne, z których wynika, że spożywanie umiarkowanych ilości tłuszczów nasyconych nie powoduje bezpośrednio chorób serca. Te wnioski rzucają nowe światło na picie mleka pełnego - należy jednak zachować umiar i przestrzegać codziennych norm jego spożycia.

Picie mleka tuczy? Naukowcy obalają mit

Wysokotłuszczowe produkty mleczne są bogate w cholesterol. Jak sugerują badania naukowe, spożywanie ich nie prowadzi do wzrostu cholesterolu we krwi u większości osób. Może też pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała - naukowcy wywnioskowali, że istnieje związek między pełnotłustym nabiałem a niższą masą ciała.

Stwierdzenie, że picie mleka pełnego tuczy, zostało uznane za mit. Nie ma dowodów naukowych, które potwierdziłyby tę tezę. Jedynie osoby z hipercholesterolemią powinny wyrzucić pełnotłuste mleko ze swojego menu.

W obliczu tych wszystkich odkryć wynika, że mleko pełne może stanowić doskonały dodatek dobrze zbilansowanej i zdrowej diety. Według badań naukowych może obniżyć ryzyko niektórych chorób przewlekłych takich jak cukrzyca typu drugiego, zespół metaboliczny. Niektóre z nich sugerują też, że spożywanie mleka pełnego może wiązać się z poprawą zdrowia reprodukcyjnego i płodności u kobiet.

Z kolei mleko odtłuszczone zawiera wiele składników odżywczych, czyli dużą dawkę witamin (m.in. witaminy D) i minerałów (np. wapnia, fosforu i potasu) przy bardzo małej ilości kalorii. Jest dobrym składnikiem diety niskokalorycznej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka