Wątroba ją kocha. Chroni przed stłuszczeniem, marskością, rakiem
Kawa cieszy się ogromną popularnością, a zarazem jest przedmiotem sporów – podrażnia żołądek, szkodzi na serce, uzależnia. Czy na pewno? Polscy eksperci pod patronatem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego postanowili rozwiać te wątpliwości raz na zawsze.
W tym artykule:
Kawa. Opatrunek dla wątroby
Kawaizdrowie.pl to portal programu informacyjno-edukacyjnego na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia kawy pt. "Kawa i zdrowie" realizowanego przez Fundację "Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie".
Gromadzi informacje na temat małej czarnej opierające się na nowinkach ze świata nauki, a także obala powszechne mity funkcjonujące w społeczeństwie od dekad.
Eksperci powołują się na badania pochodzące z Meksyku, które jednoznacznie wskazują, że kawa ma dobroczynny wpływ na wątrobę. Badacze zaobserwowali, że antyoksydanty obecne w małej czarnej mogą zapobiegać niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby – NAFLD (ang. non-alcoholic fatty liver disease).
Kawa chroni przed parkinsonem
To najczęstsza choroba przewlekła wątroby dotykająca mieszkańców krajów zachodnich. Największe ryzyko dotyczy osób, które spożywają wysokokaloryczną, wysokoprzetworzoną żywność, prowadząc jednocześnie niezdrowy tryb życia, w którym brakuje aktywności fizycznej.
Drugie badanie przytaczane przez ekspertów przynosi podobne wnioski. Okazuje się, że kawa może chronić wątrobę przed włóknieniem w grupie pacjentów, u których chorobę NAFLD już zdiagnozowano.
Zmniejsza ryzyko raka wątroby
Istnieje jeszcze jeden korzystny wpływ kawy na wątrobę – jedno z badań dowodzi, że dwie filiżanki dziennie mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego nawet o 40 proc.
Co zawiera kawa, że jest remedium na problemy wątrobowe? Badacze wskazują, że takie działanie można przypisać paraksantynie, metabolitowi kofeiny. Ma on hamować rozwój tkanki łącznej w narządzie odpowiadającej za zbliznowacenia i mającej związek z marskością czy nowotworem wątroby.
Portugalscy badacze z Uniwersytetu w Coimbrze w publikacji, która pojawiła się niedawno na łamach "Nutrients", ujawnili również, że kofeina, ale w połączeniu z obecnymi w małej czarnej polifenolami może spowalniać postęp NAFLD wśród pacjentów z cukrzycą typu 2.
Eksperci z programu przekonują, że kawa ma inne korzyści dla zdrowia. Powołując się na badania, podkreślają, że napój ten może:
- wpływać pozytywnie na profil lipidowy organizmu, chroniąc przed rozwojem dyslipidemii,
- zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki przeciwutleniaczom tj. kwas chlorogenowy oraz trygonelina,
- zmniejszać ryzyko rozwoju kamicy żółciowej,
- mieć dobroczynny wpływ na nastrój i zdrowie psychiczne.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.