Jak przygotować zdrową czekoladę do picia?
Gorąca czekolada to jeden z najlepszych zimowych napojów. Filiżanka ciepłego, słodkiego płynu idealnie rozgrzewa i błyskawicznie poprawia nastrój. Niestety, gotowe mieszanki do przygotowania czekolady do picia zawierają głównie cukier, sztuczne barwniki i aromaty. Kubek gorącej czekolady staje się wtedy prawdziwą bombą kaloryczną. Jak tego uniknąć? Wystarczy zamienić saszetki na zdrowszą, domową wersję gorącej czekolady z kilku składników dobrej jakości.
Melko do gorącej czekolady
Jeśli chcesz delektować się smakiem gorącej czekolady, nie martwiąc przy tym o kaloryczność, postaw na mleko roślinne. Szklanka migdałowego, owsianego, ryżowego czy kokosowego ma od 30 do 60 kcal, krowiego – około 80-90. Należy jednak pamiętać o tym, że tradycyjne mleko zawiera więcej składników odżywczych. Jest źródłem białka, wapnia oraz witamin A i D. Wszystko zależy więc od naszych preferencji. Odchudzający się powinni sięgnąć po mleko roślinne, a osoby, którym zależy na dobrym zdrowiu – tradycyjne mleko krowie.
Kakao wysokiej jakości
Miksy do przygotowania gorącej czekolady zwykle zawierają przetworzone kakao. Co to oznacza? W wyniku procesów alkalizacji proszek zyskuje głęboki, brązowy kolor i łagodniejszy smak. Jednocześnie obróbka pozbawia go dużej części antyoksydantów, czyli cennych składników o właściwościach przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Właśnie z tego powodu warto wybrać naturalne kakao, które jest źródłem witamin i związków mineralnych, a przy tym zawiera nawet dziesięć razy więcej przeciwutleniaczy od przetworzonej wersji. Jeśli chcesz, by napój był gęsty i kremowy, zamiast kakao użyj gorzkiej czekolady (zawierającej minimum 70 proc. kakao).
Słodzenie kakaa
Wystarczy spojrzeć na skład gotowych mieszanek do robienia gorącej czekolady, by przekonać się, że zawierają głównie cukier. Owszem, napój powinien mieć słodki smak, ale można wykorzystać zdrowsze słodziki. Miód, syrop klonowy czy melasa to naturalne substancje słodzące, które dostarczają również witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Poza tym wzbogacają smak gorącej czekolady – nadają jej głębszego, lekko karmelowego posmaku.
Naturalne aromaty
Saszetki z czekoladą do picia zawierają sztuczne aromaty, które z łatwością można zamienić na zdrowsze, naturalne odpowiedniki. Do filiżanki gorącego kakao warto dodać korzenne przyprawy – cynamon, kardamon, chili, gałkę muszkatołową, anyż, imbir, wanilię. Nie tylko poprawią smak napoju, ale również wzmocnią organizm. Przyprawy są źródłem przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki i hamują procesy starzenia. Wystarczy szczypta, by zmienić słodki napój w kubek pełen prozdrowotnych składników.