Co się dzieje z organizmem, gdy spożywasz za dużo soli?
1 z 8Sól – cichy zabójca
Zastanawiałeś się kiedyś, co dzieje się z organizmem, gdy regularnie dostarczamy mu zbyt duże ilości soli? Okazuje się, że wachlarz objawów, które mogą wówczas wystąpić, jest bardzo szeroki. Niektóre z nich są niezwykle niepokojące.
Światowa Organizacja Zdrowia sugeruje, by dzienne spożycie soli nie było wyższe niż 5 gramów. Przeciętny Polak potrafi w ciągu dnia trzykrotnie przekroczyć tę wartość.
Wydaje się bowiem, że skoro nie sięgamy po solniczkę, to problem nadmiaru soli w diecie nas nie dotyczy. Nic bardzie mylnego. Chlorek sodu znajduje się w niemal wszystkich produktach spożywczych, takich jak wędliny, majonez, żółty ser, chleb, konserwy, kostki rosołowe, zupy w proszku.
Jeśli więc są one obecne w naszym jadłospisie, nic dziwnego, że nasz organizm zaczyna wysyłać alarmujące sygnały. Poznaj je i odpowiednio wcześnie zareaguj, bo jeśli zostaną zbagatelizowane, prowadzić mogą do poważnych komplikacji.
Przeczytaj również: Na nadciśnienie i problemy z żołądkiem. Wystarczy kieliszek