7 z 8Jak unikać soli w diecie?
Każdy posiłek powinien być komponowany ze składników świeżych, naturalnych, a ich walory smakowe dobrze jest poprawić ziołami. Są nie tylko pełne aromatu, ale i pozytywnie wpływają na organizm.
Warto zainteresować się zwłaszcza bazylią, tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, majerankiem. Dodaje się je do potraw pod koniec gotowania, by zachowały swoje właściwości smakowe i prozdrowotne.
Istotne jest także wprowadzenie do codziennego jadłospisu warzyw i owoców, zwłaszcza tych obfitujących w potas.
Z diety wyeliminować natomiast należy pokarmy o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych, np. smalec. Powinno się je zastąpić rybami i produktami zawierającymi nienasycone kwasy tłuszczowe.
Przeczytaj również: Zmniejsza szkodliwość soli w diecie. Oto objawy, że masz jego niedobór