Trwa ładowanie...

Co się kryje w ekspresie do kawy?

Złe wieści dla wszystkich miłośników małej czarnej: okazuje się, że ekspresy do kawy to prawdziwe siedliska bakterii. Naukowcy z Hiszpanii odkryli aż 67 różnych gatunków patogenów w jednym urządzeniu! Co się kryje w ekspresach?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

1. Nieprzyjazna mikroflora

Ekspresy do kawy to popularne urządzenia zarówno do użytku domowego, jak i przyrządzania kawy w pracy. Niestety, wilgoć i ciepło stwarzają idealne warunki do rozwoju grzybów i bakterii wewnątrz urządzenia. Naukowcy z Uniwersytetu w Walencji wzięli pod lupę mikroorganizmy, które można znaleźć w maszynach do parzenia kawy.

Badacze zbadali dziesięć ekspresów tej samej marki, które były używane zarówno w domach, jak i biurach. Zdecydowali, że poddadzą analizie tacki ociekowe. Okazało się, że to prawdziwe siedliska drobnoustrojów. W każdym ekspresie znaleźli od 35 do 67 różnych gatunków mikroorganizmów. Część z nich była szkodliwa dla zdrowia człowieka (m.in. gronkowce, paciorkowce, pałeczki ropy błękitnej, bakterie kałowe).

2. Filiżanka bakterii?

Czy powinniśmy się obawiać, że filiżanka ulubionej kawy może być groźna dla zdrowia? Chociaż naukowcy uspokajają, że kofeina ma właściwości antybakteryjne, a najwięcej toksycznych organizmów znajduje się w tackach, to nie jedyne miejsca, w których czają się zarazki.

Zbiornik na wodę, przewody, młynek do ziaren oraz pojemnik na fusy to elementy ekspresu, które również stwarzają warunki do rozwoju chorobotwórczych mikroorganizmów. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim dbać o regularne czyszczenie ekspresu. Nie wystarczy raz na jakiś czas przetarcie urządzenia.

Eksperci twierdzą, że należy raz w tygodniu wyjąć części ekspresu i dokładnie umyć je ciepłą wodą z detergentem. Warto pamiętać też o tym, żeby do zbiornika zawsze nalewać przegotowaną lub przefiltrowaną wodę. Od czasu do czasu warto również zdezynfekować maszynę przy pomocy roztworu z wody i octu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Walencji po analizie próbek stwierdzili, że najwięcej bakterii przenosi się na ekspresy z naszych rąk. Zanim więc przystąpimy do robienia kawy, powinniśmy dokładnie umyć dłonie. Dbanie o higienę i czystość ekspresu to gwarancja, że ulubiony napój nie stanie się nośnikiem szkodliwych zarazków.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.