Ograniczenie tłuszczu w diecie? To nie jest dobre rozwiązanie

Większość z nas, chcąc schudnąć, rezygnuje z tłuszczu. Myślimy, że to właśnie on jest sprawcą nadprogramowych kilogramów i odstających boczków. Okazuje się jednak, że to nie do końca prawda.

Tłuszcze są niezbędnym składnikiem odżywczym, bez którego nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Dostarczają energii, budują zdrowe komórki oraz regulują poziomy hormonów. To dzięki nim lepiej wchłaniane są witaminy wpływające na naszą odporność, zdrowe kości, oczy i skórę.

Co się stanie, gdy w naszej diecie ich zabraknie? Nieustanne uczucie głodu i zwiększone ryzyko raka, to tylko niektóre z efektów ubocznych rezygnacji z tego składnika odżywczego.

Sprawdź również: Produkty spożywcze, które cię postarzają. Wyeliminuj je z diety

Rezygnacja z tłuszczu nie jest dobrym sposobem na odchudzanieRezygnacja z tłuszczu nie jest dobrym sposobem na odchudzanie
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 4Ciągłe uczucie głodu

Kiedy ograniczasz spożywanie jednego ze składników (np. tłuszczów, węglowodanów czy białek), źródła kalorii musisz szukać gdzie indziej. Najczęściej więc osoby, które rezygnują z jedzenia tłuszczów, sięgają po produkty o dużej zawartości węglowodanów. W rezultacie odczuwają nieustanne uczucie głodu. Dlaczego?

Zwiększona ilość węglowodanów (szczególnie tych prostych) w diecie powoduje podwyższenie poziomu cukru we krwi. U zdrowych osób wtedy właśnie rozpoczyna swoje działanie insulina, która go obniża.

Następnie o spadku cukru we krwi dowiaduje się mózg. Dostaje on sygnały, że organizm potrzebuje pożywienia. W efekcie znowu jesteśmy głodni.

Z badań opublikowanych w "American Journal of Clinical Nutrition" wynika, że spożywanie tłuszczu pomaga zmniejszać głód poprzez przesyłanie informacji o uczuciu sytości i spowolnione trawienie.

/ 4Serce w tarapatach

Brak tłuszczu w diecie może powodować również choroby serca
Brak tłuszczu w diecie może powodować również choroby serca © 123rf

Tłuszcze spożywane z umiarem mają korzystny wpływ na serce i cały układ sercowo-naczyniowy. Według aktualnych badań opublikowanych w dzienniku "Nutrients" dieta o wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych zwiększa poziom cholesterolu HDL oraz obniża poziom trójglicerydów. W rezultacie zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udaru mózgu.

Jeszcze nie tak dawno, bo przed 2016 rokiem, wiele osób uważało, że najskuteczniejszym sposobem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca jest rezygnacja ze spożywania tłuszczów nasyconych. Wyniki tegorocznych badań obaliły te opinie. Za wszystkim stoi cukier.

/ 4Nawracające stany zapalne

Zmęczenie jest jednym z objawów chronicznego stanu zapalnego organizmu
Zmęczenie jest jednym z objawów chronicznego stanu zapalnego organizmu © 123rf

Stan zapalny jest naturalną odpowiedzią układu immunologicznego naszego organizmu. Chroni przed przeziębieniami i różnego rodzaju urazami. Problemy rozpoczynają się jednak, gdy pojawia się on przewlekle. Efektem może być: przyrost masy ciała, bóle stawów, senność, problemy ze skórą. Ale co mają wspólnego stany zapalne ze spożywaniem tłuszczów?

Zamiast nich, wybieramy węglowodany. Ich większe niż zwykle ilości podwyższają natomiast poziom glukozy we krwi. To z kolei prowadzi do pojawiania się przewlekłych stanów zapalnych.

Brak tłuszczów w diecie uniemożliwia również rozpuszczanie się niektórych witamin. Badania opublikowane w "Journal of Inflammation Research" wykazały, że niedobór witaminy D przyczynia się do zwiększenia poziomów markerów prozapalnych.

/ 4Zwiększone ryzyko raka

Stosowanie diety o niskiej zawartości tłuszczu może również przyczynić się do zwiększonego ryzyka wystąpienia nowotworu. Dlaczego? Większość osób, które decyduje się na rezygnację z tłuszczów, wybiera żywność przetworzoną – pełną konserwantów i szkodliwych dodatków. Jednym z nich jest emulgator E433.

Badania opublikowane przez naukowców z Georgia State University wykazały, że właśnie ten dodatek tworzy idealne warunki do rozwoju komórek nowotworowych jelita grubego.

Spożywanie sztucznej żywności, pełnej węglowodanów prostych, powoduje także namnażanie się szkodliwych wolnych rodników, które zwiększają ryzyko rozwoju choroby.

Źródła

  1. eatthis.com
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka