2 z 6Marchew a ryzyko miążdżycy i chorób serca
Miażdżyca to coraz częściej diagnozowana choroba. Zwykle stwierdza się ją u osób po 50. r.ż.
Jest dietozależna, choć sprzyjać jej mogą także uwarunkowania genetyczne. Wywołuje ją m.in. wysoki poziom cholesterolu. Ten z kolei obniżają pektyny, które zawiera właśnie marchew.
Z tego powodu zaleca się jedzenie warzywa w początkach miażdżycy, w zwiększonych dawkach wpływa na poziom cholesterolu.
Marchew może być skuteczna także w przebiegu choroby wieńcowej. Osoby chore mogą wspomagająco przyjmować wyciągi z warzywa. Zawierają one flawonoidy, które wykazują działanie rozkurczowe na naczynia wieńcowe 2,5 raz silniejsze od teobrominy.
To substancja czynna, stosowana w leczeniu choroby wieńcowej. Nie należy jednak rezygnować z terapii farmaceutykami.
Jedząc regularnie marchew, zmniejszysz ryzyko obu chorób.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jedzone w nadmiarze może mieć fatalny wpływ na nerki