5 z 6Marchew na opalanie i nie tylko
Kartenoidy to związki, które wykazują wielorakie działanie w organizmie. Alfa-karoten, luteina, zeaksantyna, beta-karoten czy likopen – każda z tych substancji odpowiada za kolor korzenia, ale nie tylko.
Regularne jedzenie marchwi poprawi odporność organizmu, opóźni pojawienie się pierwszych zmarszczek.
Kartenoidy najbardziej jednak są znane z wpływu na skórę – sprawiają, że przybiera ona złocisty odcień, przyspiesza opalanie i przedłuża jego efekty.
Skórą muśniętą słońcem będziesz się cieszyć, jeśli przez 2-3 miesiące będziesz pić szklanką soku z marchwi codziennie.
Nie należy z tym jednak przesadzać. Przedawkowanie witaminy A nie jest korzystne dla zdrowia
Zobacz także: Jedzone w nadmiarze może mieć fatalny wpływ na nerki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.