2 z 5Schudniesz
Jak podają specjaliści, którzy wzięli udział kampanii pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia “Poznaj się na tłuszczach”, “w badaniach naukowych nie zaobserwowano negatywnego wpływu spożycia tłuszczów MCT na zdrowie”.
Właściwości odchudzające oleju kokosowego wynikają właśnie z obecności w jego składzie trójglicerydów średniołańcuchowych, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, ale są zamieniane w energię. Dzięki temu, że olej kokosowy przyspiesza tempo trawienia (i wchłanianie substancji odżywczych), metabolizm i spalanie zbędnych kalorii, chroni przed problemami z utrzymaniem właściwej masy ciała.
Ponadto olej kokosowy jest sycący (zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami). W rezultacie zjemy mniejszą porcję dania przygotowanego z dodatkiem tego tłuszczu, co oznacza niższą liczbę przyjętych kalorii.
Na diecie odchudzającej olej z kokosa warto stosować wymiennie z oliwą lub olejem lnianym. Pamiętajmy: samo wprowadzenie tego tłuszczu do menu nie sprawi, że zaczniemy tracić na wadze. Ważna jest zbilansowana i zdrowa dieta, a także regularna aktywność fizyczna. Co więcej, olej kokosowy niesie ze sobą duży ładunek kaloryczny, więc trzeba go jeść z umiarem.
Zobacz też: Kawa żołędziowa. Napój dla osób, które zmagają się z wysokim ciśnieniem