Jaki żurek kupić? Analizujemy skład najchętniej wybieranych gotowych zup na Wielkanoc

Większość Polaków nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez żurku na stole. Tradycyjną zupę można przygotować samemu od podstaw lub - gdy brakuje nam czasu - kupić w sklepie gotowy produkt. Na pewno będzie to szybsze rozwiązanie, ale czy zdrowsze? Postanowiliśmy wraz z dietetykiem przeanalizować skład żurków dostępnych w każdym supermarkecie.

Jaki żurek kupić?Jaki żurek kupić?
Źródło zdjęć: © Archwium prywatne
Karolina Rozmus

- Pomijając resztę składu, producent umieścił tutaj cukier i maltodekstrynę, czyli dwie substancje słodzące, które w żurku są zupełnie zbędne. A pamiętajmy, że cukier w diecie trzeba ograniczać – przyznała w rozmowie z WP abcZdrowie Karolina Lubas, dietetyczka MajAcademy.

- Maltodekstryna nie jest klasyfikowana jako dodatek wyraźnie niebezpieczny dla zdrowia. Istnieją natomiast badania wskazujące na jej możliwy negatywny wpływ na florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Dodatkowo ma wysoki indeks glikemiczny, niekorzystnie wpływający na poziom cukru we krwi. Z tego względu osoby chore na cukrzycę oraz mające skłonność do tycia, powinny szczególnie uważać na ten dodatek do żywności – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, ekspertka z zakresu dietetyki, zdrowego żywienia i psychodietetyki z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

- Przeciery warzywne - ten składnik jest w porządku, ale mam wątpliwości co do mleka tak wysoko w składzie. Dlaczego ono się tu znalazło? Trudno powiedzieć, ale przypuszczam, że może chodzić głównie o kolor żurku. Zakwas ma specyficzny kolor, jeśli jego ilość w składzie jest znikoma, kolor z czegoś trzeba uzyskać – przyznaje Karolina Lubas.

Jak zrobić zakwas na żurek?

Knorr. Żurek Ekspresowy

Knorr Żurek Ekspresowy
Knorr Żurek Ekspresowy © Arch. prywatne

Krakus. Żurek - koncentrat

Krakus. Żurek, koncentrat
Krakus. Żurek, koncentrat © Arch. prywatne

- W niektórych produktach, mimo słabego składu, zakwas czy mąki stanowiły nawet ponad 40 proc., a tutaj? Niespełna trzy proc. zakwasu, mąki daleko w składzie – podkreśla ekspertka.

Rolnik. Żurek na zakwasie - koncentrat

Rolnik Żurek na zakwasie. Koncentrat
Rolnik Żurek na zakwasie. Koncentrat © Arch. prywatne

- To jest to, co powinno w żurku być. Trzy, cztery składniki i koniec. Nie ma nawet potrzeby na ten temat szerzej dyskutować. To jest zakwas i z tego robimy żurek w domu. Jeśli ktoś nie umie albo nie ma czasu na robienie zakwasu, to może kupić coś takiego. To jest esencja żurku, dodatkowo nie w plastikowej butelce, co jest kolejnym atutem – ocenia Karolina Lubas.

- W takim przypadku mogę powiedzieć, że pójście na łatwiznę nie jest niczym złym – dodaje.

Winiary. Nasza Specjalność Żurek

Winiary Nasza Specjalność Żurek
Winiary Nasza Specjalność Żurek © Arch. prywatne

- W tym produkcie pojawiła się skrobia kukurydziana, która nie jest zła sama w sobie, natomiast rodzi się pytanie: co ona robi w żurku? Podejrzewam, że to wypełniacz, może trochę dodaje smaku. Nie zdziwię się, jeżeli niedługo skrobia stanie się normą w wielu produktach, w których powinna przeważać mąka, bo skrobia jest po prostu tańsza – mówi Karolina Lubas i podkreśla: - To zbędny dodatek w żurku, jeśli możemy, unikajmy.

Winiary. Nasza Specjalność Żurek z grzybami

Winiary Nasza Specjalność Żurek z grzybami
Winiary Nasza Specjalność Żurek z grzybami © Arch. prywatne

- Na plus jest mąka żytnia w przewadze, problemem jest mleko w proszku na drugim miejscu w składzie. Jest dużo osób z nietolerancją laktozy czy kazeiny z mleka. Te osoby muszą bardzo skrupulatnie czytać składy, bo jak się okazuje, producenci wszędzie wciskają mleko - tłumaczy Karolina Lubas.

- Laktoza nie jest szkodliwa, o ile osoba, która ją spożywa, jest w stanie ją strawić. Problem z trawieniem laktozy mają przede wszystkim osoby cierpiące na nietolerancję laktozy lub alergię na laktozę – dodaje Joanna Mulik-Buczma.

Amino. Żurek śląski

Amino Żurek śląski
Amino Żurek śląski © Arch. prywatne

- Tłuszcz palmowy charakteryzuje się dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomniane kwasy mogą odpowiadać za zwiększone stężenie lipoprotein LDL we krwi. Tym samym przyczyniają się do progresji miażdżycy naczyń tętniczych i stanowią czynnik ryzyka wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego – mówi Joanna Mulik-Buczma.

- Poza tym są tutaj wzmacniacze smaku i to aż trzy, które często przez producentów żywności są nadużywane i równie często konsument nawet nie ma świadomości, w jakiej ilości lądują w jego ulubionym produkcie – mówi Karolina Lubas. Zdecydowanie odradzam taki zakup - dodaje.

- Nie widzę tutaj konserwantów, więc zakładam, że faktycznie wszystko zostało zakonserwowane przez ususzenie, ale to wciąż nie zmienia faktu, że poza tym są wzmacniacze smaku – mówi Karolina Lubas.

Knorr. Ulubione smaki żurek na wędzonce

Knorr Ulubione smaki Żurek na wędzonce
Knorr Ulubione smaki Żurek na wędzonce © Arch. prywatne

- Na pierwszym miejscu zamiast mąki jest skrobia. Pięć procent mąki żytniej, mąki pszennej tak mało, że producent nie wskazuje nawet ilości procentowo. Powiedziałabym, że to oszukiwanie klienta, bo w żurku, jak już mówiłam, podstawą jest właśnie mąka – podkreśla Karolina Lubas.

Knorr. Ulubione smaki żurek

Knorr Ulubione smak Żurek
Knorr Ulubione smak Żurek © Arch. prywatne

- Mamy tutaj hydrolizowane białko roślinne, które jest trochę wzmacniaczem smaku, trochę wypełniaczem, a trochę zastępcą mąki, której tutaj nie jest szczególnie dużo. W jej miejsce jeszcze cukier, dodatki smakowe i w ten sposób producent myśli, że znajdzie amatorów na taki produkt – nie kryje rozgoryczenia Karolina Lubas.

Kotwica Żur z kiełbasą

Kotwica Żur z kiełbasą
Kotwica Żur z kiełbasą © Arch. prywatne

- Wysoko w składzie są tu konserwanty i stabilizatory. Nic dziwnego, jeśli produkt zawiera mięso i stoi na półce sklepowej, a nie w lodówce, to jest wysokie ryzyko, że się zepsuje. Pytanie tylko, dlaczego producent robi produkt garmażeryjny, który nie stoi w lodówce – mówi Karolina Lubas i dodaje, że jeden z użytych konserwantów, azotyn sodu, ma udowodnione naukowo działanie rakotwórcze.

- W składzie jest też ocet spirytusowy, który ma imitować smak żurku. Kwaśny smak jest efektem fermentacji mlekowej, która jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Kiszonki i zakwasy zdecydowanie warto włączyć do diety, ale zastępowanie tego półśrodkami w postaci octu już nie jest zdrowe – podkreśla ekspertka.

Visa Bell. Śląski żur

Visa Bell Śląski żur
Visa Bell Śląski żur © Arch. prywatne

- To drugi w tym zestawieniu produkt, który może być przykładem, jak powinien wyglądać sklepowy żurek – ocenia Karolina Lubas.

Knorr. Żurek

Knorr Żurek
Knorr Żurek © Arch. prywatne

- Jestem zdecydowanie na nie. Skrobia znajduje się na pierwszym miejscu, więc przeważa w produkcie. Następne jest mleko, a mąka żytnia to zaledwie 15 proc. Wysoko w składzie mamy również szkodliwy tłuszcz palmowy – przypomina Karolina Lubas.

Co powinno być w świątecznym żurku? Co wybrać?

- Nie jestem zwolenniczką żywności przetworzonej, a do niej należą właśnie zupy w proszku. Zdecydowanie nie polecam ich w codziennej diecie. W wyniku przetwarzania produkt jest pozbawiony wielu korzystnych związków, a ich miejsce zajmują dodatki chemiczne. Producenci, chcąc wyprodukować produkt jak najtańszy, najsmaczniejszy i o jak najdłuższej dacie ważności, stosują konserwanty, wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości, emulgatory itp. Substancje te, gdy są spożywane w większych ilościach, mogą powodować alergie, choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory i inne problemy zdrowotne – mówi stanowczo Joanna Mulik-Buczma.

- Osobiście wybrałabym raczej żur w słoiku czy w butelce z przykładowym składem: woda, mąka żytnia, sól, czosnek, pieprz. Dodałabym takie składniki, jak wysokiej jakości kiełbasa, cebula, majeranek, chrzan, jajka. Taki żurek ma dużo pozytywnych właściwości zdrowotnych – przyznaje ekspertka. - Z wymienionych produktów wybrałabym ten z najkrótszym składem i zwróciłabym uwagę na wartości odżywcze znajdujące się na etykiecie: ilość kalorii, zawartość węglowodanów (w tym cukrów), tłuszczów (zwłaszcza tych nasyconych), białka i błonnika, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit - podsumowuje ekspertka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka