Sprawdzamy skład grillowych kiełbas
Króluje na ruszcie. Ze smakiem zjadamy ją z musztardą, ketchupem, sałatkami lub sosami. Kiełbasa. Rynek mięsny oferuje nam cały wachlarz kiełbas: krakowska, śląska, podwawelska, wędzona, podsuszana.... aż nam się w głowie kręci od tej różnorodności. By ułatwić nam sprawę producenci oferują również kiełbasę na grilla.
Postanowiliśmy przyjrzeć się temu, co ona w sobie zawiera. W rozszyfrowaniu składu pomaga nam dietetyk Anna Wrona z Centrum Dietetyki i Edukacji Żywieniowej Awast.
Co znajdziesz w kiełbasie grillowej? Koniecznie zobacz WIDEO na kolejnej stronie.
Sprawdź koniecznie: Jak rozpoznać dobrą kiełbasę wędzoną?
Mięso
Wbrew pozorom ilość mięsa w kiełbasie nie jest taką jasną sprawą.
- Wiadomo, że im więcej mięsa tym lepiej. Jeżeli na opakowaniu mamy opis MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie, to lepiej jej nie jeść. W kiełbasie znajdziemy wszystko pochodne od mięsa czyli: tłuszcz, skórki wieprzowe, a to przecież jest zmielona skóra, a nie mięso – mówi dietetyk Anna Wrona.
2 tony mięsa są potrzebne do zrobienia około 850 kg dobrej wędliny, ale zdarza się, że z 1 tony mięsa powstają 2 tony wędlin. Ta nadwyżka to ulepszacze.
- Dobra kiełbasa to min. 70-80 proc. mięsa. Warto o tym pamiętać przy zakupie – mówi Wrona.
Sprawdź koniecznie: Poświęć nam 5 minut i powiedz jak możemy się zmienić?
Ulepszacze
Substancje, które zwiększają wydajność to: difosforany (E450), trifosforany (E451), karagen (E407), błonnik bambusowy lub pszenny (zapychacz), białko roślinne sojowe. Niemal na każdym opakowaniu kiełbasy grillowej możemy spotkać się z wspomnianymi składnikami.
- Dodawane są one do przetworów mięsnych. Jednak nie tylko. Znajdziemy je również w aromatyzowanych napojach bezalkoholowych, sosach, owocach kandyzowanych, zupach i herbatach w proszku, chipsach oraz gumie do żucia. Jak widzimy zastosowanie jest bardzo szerokie. Na pewno lepiej zwrócić uwagę na ilość ulepszaczy – mówi dietetyk Anna Wrona.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO o najczęstszych błędach przy grillowaniu.
Sprawdź koniecznie: Czy wiesz jak rozmrażać mięso?
Karagen
Kolejny tajemniczy składnik, który możemy znaleźć w kiełbasie - karagen.
- To przetworzone czerwone wodorosty (E407) służące jako zagęstnik. Czasami w kiełbasie możemy zauważyć żelową substancję, to właśnie karagen. Zmienia wstrzykniętą do kiełbasy wodę w żel, co pozwala wstrzykiwać jej więcej. Czy jest zdrowy?
Niektórzy lekarze przestrzegają i oskarżają karagen o zapalenie jelit, owrzodzenia, a nawet nowotwory - mówi dietetyk Anna Wrona.
Sprawdź koniecznie: Ciemna strona grillowania. Wiedziałeś o tym?
Koszenila
- Pod tą tajemniczą nazwą kryje się barwnik E 120. Uzyskiwany jest z odwłoków mszyc kaktusowych z Meksyku.
Producenci używają go by zamaskować obecność tłuszczu w wędlinach bądź kiełbasach. Oczywiście nikt nie zbiera tych owadów na łące... są hodowane w laboraturium. Może uczulać, przyprawiać o pokrzywkę lub katar sienny - mówi dietetyk Anna Wrona.
Sprawdź koniecznie: Najsmaczniejsze grillowane warzywa
Idealna kiełbasa na grilla, czyli jaka?
- Oczywiście taka, którą jesteśmy w stanie ocenić poprzez swoje zmysły. Produkt trzeba powąchać, obejrzeć. Mniejsze partie z lokalnych ubojni bądź przetwórni są świeższe niż z marketu.
- Najlepiej wybrać kiełbasę mniej rozdrobnioną, czyli taką która po rozkrojeniu widzimy częściowo składniki. W drobno rozdrobnionej tłuszcz jest w bardzo małych kropelkach wymieszany z mięsem najczęściej oddzielanym mechanicznie i w ten sposób niewidoczny - mówi dietetyk Anna Wrona.
Sprawdź koniecznie: Czy będziemy jeść mięso z probówki?