Grill nie taki zdrowy jak go malują

Wiele osób żyje w przekonaniu, że grillowane mięsa są idealnym składnikiem  w dietach na odchudzanie. Po przygotowaniu np. kurczaka bez dodatku tłuszczu wydaje nam się, że jest to przede wszystkim zdrowe i małokaloryczne danie.

Grill nie taki zdrowy jak go malująGrill nie taki zdrowy jak go malują
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak się okazuje, nie każde wykonane w taki sposób potrawy, możemy zaliczyć do tych sprzyjającym naszemu zdrowiu. Należy zwrócić szczególną uwagę na grillowanie na otwartym ogniu.

Nitrozoaminy

W skład niektórych produktów wchodzą nitrozoaminy, czyli dodatki i konserwanty żywności. Obecne są one w większości wędzonych wędlin, bekonie, kiełbasach, wołowinie i hamburgerach.

Najgroźniejszym składnikiem dla naszego organizmu jest NDMA, czyli N-nitrozodimetyloamina, która w głównej mierze powoduje nowotwory jelita grubego, trzustki, żołądka, a także płuc.

Kontrola żywności ekologicznej

Należy wiedzieć, że dieta bogata w owoce i warzywa skutecznie redukuje szkodliwość tych związków. Spożywanie zatem zdrowych produktów może ochronić nasz organizm przed działaniem nitrozoaminów. Podczas grillowania nie zapominaj o zdrowych dodatkach takich jak sałatki, hummus czy soki warzywne.

Aminy aromatyczne (HCA)

Są one wytwarzane podczas obróbki termicznej zazwyczaj wyższej niż 150 stopni Celsjusza. Niebezpieczny związek HCA powstaje przede wszystkim podczas pieczenia ryb na otwartym ogniu. Warto wspomnieć, że dłuższe grillowanie  jest związane z większym wytwarzaniem amin aromatycznych.

O wiele bezpieczniejszym przygotowywaniem dań jest gotowanie. Oprócz ryb, narażone na działanie tego składnika jest czerwone mięso.

Badania naukowców potwierdzają, że związki HCA zwiększają ryzyko zachorowań na raka piersi, a także jelita grubego.  

Jedzenie potraw z grilla może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia
Jedzenie potraw z grilla może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia © 123RF

Pierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

Związki te, tak samo jak HCA pojawiają się po obróbce cieplnej żywności. Oprócz mięs, można je znaleźć nawet w owocach, nabiale, olejach, ale także w liściach zielonej herbaty.

W tym przypadku, na występowanie szkodliwych substancji wpływają także właściwości i poziom skażenia powietrza, gleby, a także wody. Badania wykazują, że w miejscach mocno zanieczyszczonych kilogram danego produktu może zawierać nawet od 2-5 g węglowodorów aromatycznych. Dym, który stosowany jest do wędzenia ryb okazuje się również niebezpieczny dla zdrowia człowieka.

Mikotoksyny

Te toksyczne związki są wytwarzane przez większość grzybów pleśniowych i znajdują się w na ziarnach zbóż. W zasadzie wszystkie te substancje są niebezpieczne, ale kilka znacznie może zagrozić naszemu zdrowiu.

Ochratoksyna zwiększa ryzyko wystąpienia raka nerek, a afllatoksyna, której pochodne można znaleźć w mleku (z racji karmienia zwierząt paszami, które mogły być skażone mikotoksynami), przyczynia się do powstania nowotworu wątroby.

Powyżej wymienione substancje mają charakter mutagenny. Jest to jednoznaczne z negatywną ingerencją w materiał genetyczny. Składniki te mogą bowiem uszkodzić DNA, a nawet wywołać mutacje w kodzie genetycznym.

Należy pamiętać, że aby uniknąć wielu chorób należy stosować zdrową, a przede wszystkim przemyślaną dietę. Nie powinna ona być rygorystyczna, ale taka, która uzupełni dzienne zapotrzebowanie i dostarczy niezbędnych witamin i minerałów.

W celu ominięcia niezdrowych produktów należy warto etykiety, ale też zapoznać się z prawidłowym przygotowywaniem danych potraw.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka