Coraz częściej wybieramy indyka. Sprawdziliśmy, czy jest zdrowy
Z danych udostępnionych w związku z kampanią "Podaj Indyka" finansowaną ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego wynika, że indycze mięso coraz częściej trafia na polskie talerze. Mięso to jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie serwuje się je przede wszystkim w Święto Dziękczynienia, które w tym roku przypada na 26 listopada.
W Polsce najprawdopodobniej pierwsze indyki pojawiły się ok. 1560 roku. W tamtych czasach był to niezwykle rzadki ptak, a mięso indycze – cenne. Teraz jest bardzo popularne.
Pojawia się na naszych stołach zaraz po kurczaku i wieprzowinie. Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 30 kg mięsa drobiowego, w tym indyka.
Dietetycy przekonują, że to jedno znajzdrowszych mięs, ale pod jednym warunkiem.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Ich czerwoną odmianę kupisz w dyskoncie za 10 zł. Jakie właściwości mają czerwone banany?
Kaloryczność mięsa z indyka
Jeżeli chodzi o mięso z indyka, nie musimy się obawiać o zrujnowanie naszej sylwetki. To najchudsze mięso. 150 gramów kotleta z indyczej piersi zawiera tylko ok. 125 kcal. Mięso kusi niewielką ilością tłuszczu. W 100 g kotleta znajdziemy tylko 0,7 g tłuszczu, w tym 0,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych.
Dzięki temu indyczyna jest lekkostrawna i możemy po nią sięgać nawet na diecie odchudzającej. Praktycznie nie zawiera cholesterolu.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Bezpieczeństwo w podróży jest najważniejsze
Zawartość substancji odżywczych
- W dietetycznym rankingu indyk zdecydowanie plasuje się na topowej pozycji. Ten gatunek mięsa odznacza się ogromną ilością użytecznych mikroelementów, witamin, białek. Jest bogaty w magnez, żelazo i selen, który pozwala zapobiec wielu chorobom – tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyczka i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Filet z indyka zawiera 21,6 gramów białka. To też źródło fosforu, potasu, cynku oraz witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego.
- Jeśli przeszkadza ci charakterystyczny zapach mięsa indyczego, przed wypiekiem należy umieścić imbir lub gałkę muszkatołową wewnątrz indyka – dodaje ekspertka.
Zobacz też: Sprawdź, co się może stać, jeśli za często łykasz ibuprofen
Zdrowe mięso
Zastanawiasz się, która część indyczego mięsa jest najlepsza? Ciemniejsze udo zawiera więcej żelaza i cynku od pozostałych części. Ma jednak nieco więcej kalorii.
Eksperci uważają nawet, że regularne spożywanie indyczego mięsa... poprawia humor. Dlaczego? Znajdziemy w nim L-tryptofan, który w mózgu zamienia się w serotoninę – hormon szczęścia. Bogactwo witamin z grupy B poprawia pamięć i koncentrację.
Kolejnym plusem mięsa z indyka jest niska zawartość kolagenu. Możemy go więc spożywać podczas wytężonych treningów czy po przebytej chorobie. Nie powoduje też alergii pokarmowych.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Co dietetycy jedzą na śniadanie?
Kto powinien je jeść?
Zdaniem dietetyków, mięso z indyka powinno znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, małych dzieci, kobiet karmiących, osób starszych oraz tych na diecie. Znajdziemy w nim mniejszą ilość kwasów tłuszczowych niż w popularnym kurczaku.
Indyk, ze względu na małą zawartość puryn, polecany jest w szczególności chorującym na dnę moczanową.
Idealne dla skóry
Mięso z indyka polecają także dermatolodzy. Jest bogate w cynk oraz witaminy z grupy B, które wpływają na kondycję włosów oraz jędrność skóry. Dzięki właściwościom zdrowotnym drobiu nie musimy martwić się o wypadające i łamiące się włosy, a także rozdwajające się paznokcie.
Ponadto zawarte w indyku witaminy pomogą także nastolatkom w walce z trądzikiem młodzieńczym - dermatolodzy polecają jeść go młodym osobom nawet 3 razy w tygodniu.
Najzdrowszy rodzaj mięsa
Warto jednak pamiętać, że niektórzy hodowcy, aby obniżyć koszty i przedłużyć okres przydatności do spożycia, wstrzykują w mięso sól, wodę oraz inne środki. Najlepiej wybierać indyka z certyfikowanego ekologicznego chowu. Niestety za takie mięso będziemy musieli więcej zapłacić.
Podczas kupowania w sklepie mięsa z indyka pamiętajmy, że najzdrowsze jest to, które ma ciemniejszy kolor. Wtedy mamy pewność, że takie mięso zawiera więcej witamin, mikroelementów oraz kwasów omega-3.