Coraz częściej wybieramy indyka. Sprawdziliśmy, czy jest zdrowy

Z danych udostępnionych w związku z kampanią "Podaj Indyka" finansowaną ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego wynika, że indycze mięso coraz częściej trafia na polskie talerze. Mięso to jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie serwuje się je przede wszystkim w Święto Dziękczynienia, które w tym roku przypada na 26 listopada.

W Polsce najprawdopodobniej pierwsze indyki pojawiły się ok. 1560 roku. W tamtych czasach był to niezwykle rzadki ptak, a mięso indycze – cenne. Teraz jest bardzo popularne.

Pojawia się na naszych stołach zaraz po kurczaku i wieprzowinie. Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 30 kg mięsa drobiowego, w tym indyka.

Dietetycy przekonują, że to jedno znajzdrowszych mięs, ale pod jednym warunkiem.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Ich czerwoną odmianę kupisz w dyskoncie za 10 zł. Jakie właściwości mają czerwone banany?

Mięso z indyka jest polecane przez dietetykówMięso z indyka jest polecane przez dietetyków
Źródło zdjęć: © Mięso z indyka jest polecane przez dietetyków [istock]

/ 6Kaloryczność mięsa z indyka

Jeżeli chodzi o mięso z indyka, nie musimy się obawiać o zrujnowanie naszej sylwetki. To najchudsze mięso. 150 gramów kotleta z indyczej piersi zawiera tylko ok. 125 kcal. Mięso kusi niewielką ilością tłuszczu. W 100 g kotleta znajdziemy tylko 0,7 g tłuszczu, w tym 0,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych.

Dzięki temu indyczyna jest lekkostrawna i możemy po nią sięgać nawet na diecie odchudzającej. Praktycznie nie zawiera cholesterolu.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Bezpieczeństwo w podróży jest najważniejsze

/ 6Zawartość substancji odżywczych

- W dietetycznym rankingu indyk zdecydowanie plasuje się na topowej pozycji. Ten gatunek mięsa odznacza się ogromną ilością użytecznych mikroelementów, witamin, białek. Jest bogaty w magnez, żelazo i selen, który pozwala zapobiec wielu chorobom – tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyczka i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

Filet z indyka zawiera 21,6 gramów białka. To też źródło fosforu, potasu, cynku oraz witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego.

- Jeśli przeszkadza ci charakterystyczny zapach mięsa indyczego, przed wypiekiem należy umieścić imbir lub gałkę muszkatołową wewnątrz indyka – dodaje ekspertka.

Zobacz też: Sprawdź, co się może stać, jeśli za często łykasz ibuprofen

/ 6Zdrowe mięso

Zastanawiasz się, która część indyczego mięsa jest najlepsza? Ciemniejsze udo zawiera więcej żelaza i cynku od pozostałych części. Ma jednak nieco więcej kalorii.

Eksperci uważają nawet, że regularne spożywanie indyczego mięsa... poprawia humor. Dlaczego? Znajdziemy w nim L-tryptofan, który w mózgu zamienia się w serotoninę – hormon szczęścia. Bogactwo witamin z grupy B poprawia pamięć i koncentrację.

Kolejnym plusem mięsa z indyka jest niska zawartość kolagenu. Możemy go więc spożywać podczas wytężonych treningów czy po przebytej chorobie. Nie powoduje też alergii pokarmowych.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Kto powinien je jeść?

Zdaniem dietetyków, mięso z indyka powinno znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, małych dzieci, kobiet karmiących, osób starszych oraz tych na diecie. Znajdziemy w nim mniejszą ilość kwasów tłuszczowych niż w popularnym kurczaku.

Indyk, ze względu na małą zawartość puryn, polecany jest w szczególności chorującym na dnę moczanową.

/ 6Idealne dla skóry

Mięso z indyka polecają także dermatolodzy. Jest bogate w cynk oraz witaminy z grupy B, które wpływają na kondycję włosów oraz jędrność skóry. Dzięki właściwościom zdrowotnym drobiu nie musimy martwić się o wypadające i łamiące się włosy, a także rozdwajające się paznokcie.

Ponadto zawarte w indyku witaminy pomogą także nastolatkom w walce z trądzikiem młodzieńczym - dermatolodzy polecają jeść go młodym osobom nawet 3 razy w tygodniu.

/ 6Najzdrowszy rodzaj mięsa

Warto jednak pamiętać, że niektórzy hodowcy, aby obniżyć koszty i przedłużyć okres przydatności do spożycia, wstrzykują w mięso sól, wodę oraz inne środki. Najlepiej wybierać indyka z certyfikowanego ekologicznego chowu. Niestety za takie mięso będziemy musieli więcej zapłacić.

Podczas kupowania w sklepie mięsa z indyka pamiętajmy, że najzdrowsze jest to, które ma ciemniejszy kolor. Wtedy mamy pewność, że takie mięso zawiera więcej witamin, mikroelementów oraz kwasów omega-3.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka