Cukier odejdzie w niepamięć? Naukowcy mają obiecujące wyniki badań

Monellina i brazzeina mogą zrewolucjonizować sposób, w jaki słodzimy nasze jedzenie i napoje. Nadzieją napawają odkrycia naukowe, których wyniki jasno wskazują, że szkodliwy dla zdrowia cukier może wkrótce odejść w niepamięć.

Monellina i brazzeina pochodzą od drożdży i są zdrowsze od cukruMonellina i brazzeina pochodzą od drożdży i są zdrowsze od cukru
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czym są monellina i brazzeina?

Monellina i brazzeina to sztuczne słodziki drobnocząsteczkowe, które mogą być stosowane jako alternatywy cukru w żywności ze względu na ich wysoką słodycz i potencjalne korzyści zdrowotne.

Białka o słodkim smaku występujące w roślinach tropikalnych mają przewagę nad cukrem, np. pozwalają uniknąć otyłości, ryzyka chorób układu krążenia i problemów stomatologicznych.

Badania oceniające ich bezpieczeństwo były do tej pory ograniczone.

Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru

Badanie bezpieczeństwa słodzików

W czasopiśmie "Foods" pojawiły się wyniki eksperymentu, podczas którego naukowcy ocenili ostrą, podprzewlekłą i przewlekłą toksyczność oraz właściwości alergizujące i mutagenne rekombinowanej monelliny i brazzeiny. Eksperymentowi poddano świnki morskie, szczury i myszy.

Badane białka oczyszczano metodą chromatografii, ultrafiltracji i liofilizacji, a czystość mikrobiologiczną białek słodkich oceniano metodami bakteriologicznymi. Dla każdego białka przeprowadzono dwa doświadczenia, zwierzęta trzymano pod ciągłą obserwacją przez dwa tygodnie.

Zespół ocenił ostrą i przewlekłą toksyczność rekombinowanej monelliny i brazzeiny u trzech gatunków ssaków: świnek morskich, szczurów i myszy. Toksyczność ostrą oceniano na szczurach i myszach, toksyczność przewlekłą oceniano na szczurach, a toksyczność podprzewlekłą - na świnkach morskich.

Oceny toksyczności ostrej obejmowały przyrost masy ciała, ogólny stan zwierząt, objawy zatrucia, względną masę głównych narządów i badanie patomorfologiczne narządów wewnętrznych.

Aby ocenić toksyczność podprzewlekłą i przewlekłą, oceniono również zachowanie, widoczne funkcje fizjologiczne i objętość diurezy, a także przeprowadzono analizy biochemiczne, hematologiczne i moczu.

Wyniki badania

Wyniki badania potwierdziły bezpieczeństwo potencjalnych słodzików na bazie brazzeiny i monelliny. Ssaki nie miały oznak zatrucia ani stanu zapalnego.

Słodziki nie wykazały również właściwości alergennych ani mutagennych. Oznacza to, że monellina i brazzeina są nietoksyczne i bezpieczne dla organizmów ssaków, co otwiera ogromne możliwości ich zastosowania w przemyśle spożywczym jako alternatywy dla cukru.

Konieczne są jednak dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo słodzików dla kobiet w ciąży.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka