Trwa ładowanie...

Nie wolno jej jeść. "Najgorsza choroba, jaką kiedykolwiek miałem"

Avatar placeholder
Dominika Najda 23.05.2024 10:56
Nigdy nie jedz gorzkiej cukinii. Gdy poczujesz ten smak, od razu ją wyrzuć
Nigdy nie jedz gorzkiej cukinii. Gdy poczujesz ten smak, od razu ją wyrzuć (Getty Images)

W sklepach do wyboru mamy sporo warzyw, ale przez cały rok bez problemu możemy zaopatrzyć się w cukinię. Pełno w niej składników odżywczych, a do tego jest wszechstronna. W pewnych okolicznościach może jednak naprawdę zaszkodzić.

spis treści

1. Dziwny posmak cukinii

Cukinia jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, C i K, potas, magnez, żelazo i beta-karoten. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw, można też przygotować z niej smaczne placki i różne przetwory.

Lekkostrawny produkt można podawać małym dzieciom, stanowi też ważny element diety odchudzającej. Włączenie warzywa do diety niesie ze sobą masę korzyści, warto jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół.

Zobacz film: "Kiszone śliwki. Sprawdź, co jeszcze warto kisić"

Zdarza się, że cukinia ma gorzki i dość nieprzyjemny posmak. Takiego warzywa nie powinniśmy spożywać pod żadnym pozorem. Winna temu jest kukurbitacyna, która wywołuje nieprzyjemne zatrucia.

2. Zespół toksycznego kabaczka

Zatrucie kukurbitacyną nazywane jest też zespołem toksycznego kabaczka lub trującej dyni. Ten związek naturalnie występuje w warzywach dyniowatych i jego zadaniem jest ochrona przed insektami i pasożytami.

Niewielka ilość toksyny nie powinna zaszkodzić, ale nadmiar powoduje zatrucie, a w skrajnych przypadkach konieczna jest hospitalizacja, gdyż może skończyć się nawet śmiercią.

Wysokie stężenie kukurbityny łatwo wykryć, wystarczy kęs dania. Posiłek będzie w smaku bardzo gorzki, w zasadzie niejadalny, a w takiej sytuacji najlepiej pozbyć się całej partii warzyw.

Warto także pamiętać o tym podczas sadzenia cukinii. Nasiona ze sklepu ogrodniczego są pozbawione toksyny, czego nie można powiedzieć o dojrzałych okazach lub tych kupionych na targu.

3. Przygoda z kukurbitacyną

O szkodliwości kukurbityny na własnej skórze przekonał się Mike Andrews. Z wyhodowanej przez siebie cukinii przygotował wyśmienitą kolację, ale już pierwszy kęs był po prostu paskudny.

"Smak był okropny. Czułem, jakby sam Szatan załatwiał swoje sprawy na moim języku. Moje usta płonęły" - relacjonował wtedy mężczyzna.

Kawałek warzywa wywołał u 67-latka ostrą biegunką, zmagał się też z halucynacjami. W ciągu czterech dni stracił na wadze 5 kg. Przygoda z cukinią sprawiła, że Mike zarzeka się, że nigdy więcej jej nie tknie.

O zespole toksycznego kabaczka dowiedział się znacznie później, zaczął czytać w sieci, by dowiedzieć się, co spowodowało przykre objawy. Teraz unika warzyw produkujących kukurbitacynę jak ognia.

"Cukinia wyglądała wspaniale, nigdy bym nie pomyślał, że może być w niej coś złego. Ale po tym doświadczeniu nie sądzę, że kiedykolwiek jeszcze tknę to warzywo. To najgorsza choroba, jaką kiedykolwiek miałem" - mówi.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze