Cydr – alkohol dobry dla zdrowia?
1 z 6Moda na cydr
Cydr, nazywany też jabłecznikiem, to napój o zawartości alkoholu ok. 1-8 proc. Powstaje z przefermentowanego soku jabłkowego z dojrzałych owoców. Jego wygląd może być klarowny, ale zdarzają się cydry mętne. Jego smak jest słodko-kwaśny, bardzo orzeźwiający i świeży. Jabłkowy smak cydru idealne gasi pragnienie.
Napój alkoholowy z jabłek pochodzący z Wielkiej Brytanii zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, również w Polsce. Szacuje się, że w naszym kraju wypija się już nawet 20 milionów litrów cydru rocznie. Polacy pokochali orzeźwiający smak i przyjemny aromat jabłkowego napoju. Okazuje się, że warto od czasu do czasu sięgnąć po ten trunek nie tylko ze względu na walory smakowe - cydr to jeden z najzdrowszych gatunków alkoholu. Spożywany z umiarem może przynieść korzyści dla zdrowia.