5 z 6Do picia i do gotowania
Cydr cieszy się coraz większą popularnością – latem idealnie chłodzi i orzeźwia, a zimą można z niego zrobić aromatyczny grzaniec. Jabłkowy napój wykorzystuje się również do gotowania. Słodko-kwaśny smak dobrze komponuje się z potrawami z wieprzowiny, dziczyzny i jagnięciny. We Francji dodaje się go do zup - m.in. cebulowej. Może być też stosowany jako składnik marynat do mięs i ryb, zwłaszcza w połączeniu z aromatycznym tymiankiem, miodem i musztardą. Cydr warto też dodawać do deserów i ciast z jabłkami, wanilią i cynamonem.
Chociaż napój ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia, nie należy zapominać, że to alkohol, którego nadmiar jest szkodliwy. Warto zachować rozsądek – umiarkowane ilości trunku mogą przynieść korzyści zdrowotne, ale nie należy przesadzać z alkoholem na co dzień.