Czarna marchew - co to jest, składniki, właściwości zdrowotne, gdzie kupić, cena, przepis
Czarna marchew (fioletowa marchew), znacznie odbiega swoim wyglądem od znanej wszystkim pomarańczowej marchwi. W odmianie fioletowej znajdziemy sporą dawkę witamin oraz substancji mineralnych takich jak beta-karoten, wapń czy witaminy z grupy B. Zastosowanie czarnej marchewki jest bardzo szerokie. Na bazie tego warzywa przyrządzić możemy pyszne soki, przeciery czy ciasta. Jaka jest cena czarnej marchwi?
1. Co to jest czarna marchew
Czarna marchew, niejednokrotnie nazywana również fioletową marchwią, zawiera w swoim składzie sporą ilość antocyjanów. To właśnie ten silny przeciwutleniacz odpowiada za ciemne zabarwienie fioletowej marchwi, a także innych produktów takich jak: czarna porzeczka, borówka amerykańska, jagoda czy wiśnia. Mało popularna w naszym kraju odmiana marchwi nie tylko wygląda nietuzinkowo, ale również wykazuje szereg właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Jakie składniki zawiera czarna marchew?
Czarna marchew stanowi cenne źródło witamin oraz składników mineralnych. W jej składzie znajdziemy między innymi:
- witaminę B1 (tiaminę)
- witaminę B2 (ryboflawinę)
- witaminę B6 (pirydoksynę)
- witaminę E
- fosfor
- magnez
- żelazo
- wapń
- potas
- selen
- alfa-karoten,
- beta-karoten.
3. Właściwości zdrowotne czarnej marchwi
Czarna marchew wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Antocyjany odpowiadające za ciemny odcień warzywa stanowią grupę organicznych związków chemicznych z klasy flawonoidów. Związki flawonowe działają korzystnie nie tylko na układ odpornościowy człowieka, ale również na jego układ nerwowy. Ponadto, działają ochronnie na mięsień sercowy i zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Spożywanie czarnej marchewki powoduje również wiele innych korzyści dla zdrowia.
Zawarte w warzywie substancje działają na organizm antyoksydacyjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, antyseptycznie oraz antybakteryjnie. Zawartość błonnika w czarnej marchwi wpływa na lepsze trawienie. Warto również nadmienić, że czarna marchew wpływa zbawiennie na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Zawarta w marchewce luteina poprawia z kolei stan narządu wzrokowego. Spożywanie ciemnych marchewek także reguluje poziom cukru we krwi.
4. Czarna marchew – gdzie kupić?
Wiele osób zastanawia się, gdzie kupić czarną marchew. Warzywo to zakupić możemy zarówno w stacjonarnych warzywniakach, jak i internetowych sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością takich jak Lokalny Rolnik, Ekoskrzyneczka czy Arkana Smaku.
5. Cena czarnej marchwi
Ile kosztuje czarna marchew? Za jeden kilogram tego produktu żywnościowego trzeba zapłacić około 6-7 złotych.
6. Przepis na ciasto z czarnej marchewki
Do przyrządzenia ciasta na bazie czarnej marchewki potrzebne są następujące składniki:
- mąka pszenna (250 gramów),
- jaja kurze (3 sztuki),
- czarna marchew (300 gramów)
- cukier (150 gramów)
- olej roślinny (150 mililitrów)
- proszek do pieczenia (1 i ½ łyżeczki)
- starta skórka z pomarańczy (2 łyżeczki)
Obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce (w tym celu wykorzystaj grube oczka tarki). Ubij jaja kurze z cukrem w taki sposób, by powstała puszysta masa. Do powstałej masy z jajek i cukru dodaj olej. Całość wymieszaj jeszcze raz za pomocą miksera. Dodaj skórkę z pomarańczy oraz utartą marchew. Wymieszaj masę przy użyciu małych obrotów miksera. Na koniec dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę. Ponownie wymieszaj wszystko za pomocą małych obrotów. Przełóż ciasto do foremki o wymiarach 28x18 cm. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Włóż foremkę z ciastem do piekarnika na czterdzieści pięć minut. Po przestudzeniu posyp ciasto marchewkowe cukrem pudrem.