Maj - sezon na botwinkę
Kusi kolorem, zachwyca smakiem – botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode warzywa. Warto zupę tę włączyć do menu dziecka. A sama roślina może być dodatkiem do wielu soków czy sałatek.
Przeczytaj również: Zaskakujące wyniki badań. Ta jedna rzecz może cię postarzać nawet o 2 lata
Burak - moc zdrowia
Botwinkę przygotowuje się z botwiny, a więc młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. Są one cennym źródłem błonnika.
Zawierają ponadto dużo żelaza i wapnia. To znane od wieków warzywo pobudza apetyt, ale i oczyszcza organizm z toksyn.
Przeczytaj również: Tania i skuteczna. Każdy ma ją w kuchni. Działa lepiej niż popularne leki
Botwinka w diecie dziecka
Botwinkę można podać dziecku, gdy skończy ono 12. miesiąc życia. Botwinę warto wówczas kupić u zaufanego sprzedawcy, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego. Nowalijki bowiem często są obficie nawożone, a w przypadku dzieci dobór odpowiednich produktów jest niezwykle ważny. Przed przygotowaniem zupy, młode liście buraka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Przeczytaj również: Sześć produktów, które zniszczą twoje starania o szczupłą sylwetkę
Botwinka a niedobór żelaza
Botwinka jest lekkostrawna, nie powinna więc powodować dolegliwości ze strony układu trawiennego. Jest przy tym niskokaloryczna i, co najważniejsze – odżywcza. Dostarcza sporą ilość żelaza, stąd poleca się ją dzieciom, które zmagają się z problemem anemii.
Przeczytaj również: Wyeliminowała z diety jeden składnik. Efekt? Szczupła sylwetka i grubszy portfel
Składniki odżywcze botwinki
Podobnie jak burak, botwinka jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Kryje w sobie ponadto wapń, magnez i sód.
Spora ilość błonnika zapewnia z kolei dobrą pracę jelit i sprzyja prawidłowemu trawieniu. Botwinkę, podobnie jak buraki można jeść na surowo. Smaczny i zdrowy jest również sok z buraka.
Przeczytaj również: Uważaj na warzywne chipsy! Wcale nie są fit. To prawdziwa bomba kaloryczna
Botwina nie tylko w zupie
Choć botwinę znamy przede wszystkim jako składnik zup, możemy zaproponować ją naszej rodzinie w nieco innej formie.
To młode warzywo doskonale współgra smakowo ze szpinakiem i czosnkiem, a takie połączenie można z powodzeniem wykorzystać jako farsz do pierogów lub wytrawnych naleśników (a te dzieci uwielbiają!). Botwinkę można również zaserwować na deser, podając ją podduszoną z jabłkami.
Przeczytaj również: 5 superporoduktów dla zdrowych i pięknych zębów. Znajdziesz je w swojej kuchni
Przepis na botwinkę
Tę wiosenną zupę przygotowuje się bardzo szybko. Do wywaru warzywnego należy dodać buraka pokrojonego w kostkę, a gdy ten zmięknie - posiekaną botwinę (łodygi, liście i obrane młode buraczki). Pod koniec gotowania można wlać do garnka zahartowaną wcześniej śmietanę, a następnie doprawić potrawę pieprzem, solą i niewielką ilością soku z cytryny.
Zupę przed podaniem warto posypać natką pietruszki. Do botwinki idealnie pasuje ugotowane na twardo jajko.
Przeczytaj również: Produkty, które mogą niszczyć twoje zęby. Lepiej nie jedz ich zbyt często