- mgr Monika Konieczna
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Czarny ryż – właściwości odżywcze
Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny. Stąd też wzięła się jego inna nazwa „ryżu zakazanego”. Obecnie jest on dostępny dla wszystkich i zdobywa coraz większą popularność.
Antyoksydanty
Kiedy ziarna ryżu pozbawi się ich zewnętrznej warstwy, tak jak przy produkcji białego ryżu, traci się wiele składników odżywczych. Ryż brązowy i czarny jest bogaty w przeciwutleniacze, jednak tylko czarny ryż zawiera antocyjany, czyli fioletowy i ciemnoczerwony pigment, który dodaje barwy i cennych wartości odżywczych borówkom, winogronom, czereśniom, malinom i jagodom acai. Antocyjany są dobroczynne dla zdrowia, poprawiają pamięć i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i raka.
Jedna łyżka otrąb z ryżu czarnego ma tyle samo lub więcej antocyjanów niż łyżeczka borówek – tak wynika z badań na temat wpływu tych substancji na wybrane przewlekłe chory. Wyniki tych testów zostały opublikowane przez doktora medycyny Zhimina Xu i zaprezentowane na Narodowym Zgromadzeniu American Chemical Society w Bostonie. Przeciwutleniacze zawarte w czarnym ryżu mogą pomóc w walce z chorobami serca i zmniejszyć stężenie we krwi „złego” cholesterolu (LDL).
Witaminy, minerały i błonnik
Wartości odżywcze czarnego ryżu są skumulowane w zewnętrznej warstwie ryżu, tak więc, aby w jak największym stopniu skorzystać z jego właściwości zdrowotnych, należy wybierać produkty pełnoziarniste, o nieprzetworzonych ziarnach. Podczas zakupów sprawdź na etykiecie, czy dany produkt to „pełnoziarnisty czarny ryż”. Jest on świetnym źródłem składników mineralnych, a zwłaszcza żelaza. Zawiera witaminę E i ma mniej cukru niż np. jagody, które mają podobne właściwości fitochemiczne. Czarny ryż jest bogaty w błonnik i pod kątem odżywczym zbliżony jest do pełnoziarnistego brązowego ryżu.
Otręby
Otręby z ryżu czarnego są bogate w związki organiczne, więc dodanie ich do diety może pomóc poprawić i utrzymać dobrą kondycję. Dr Xu sugeruje: Skoro ludzie jedzą jagody w celu ochrony zdrowia, równie dobrze mogą jeść czarny ryż i wytworzone z niego otręby ryżowe. Zwłaszcza spożywanie otrąb może być wyjątkowym i ekonomicznym źródłem zdrowych przeciwutleniaczy.
Domowe zastosowanie
Otręby można przyrządzić samodzielnie, mieląc suszone ziarna ryżu w młynku do kawy. Tak przyrządzone, stosuj w roli panierki, dodawaj do naleśników, aby dodać im smaku, składników odżywczych i ciekawej barwy.