4 z 5Kolorowe wędliny
Po czym poznać dobrą wędlinę? Po kolorze. Warto jednak pamiętać o kilku wskazówkach. Zielonkawy, złotawy kolor skórki szynki mówi nam, że został dodany tam preparat wędzarniczy. Uwędzony wyrób powinien mieć skórkę ciemną, suchą i brudzącą.
Ładny różowy kolor szynki mówi nam o dodanych azotynach. Spożywane w nadmiernych ilościach mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. To substancje zwiększające ryzyko niedkrwistości, nowotworów jelita, żołądka, choroby Alzheimera, nadciśnienia i stłuszczenia wątroby.
Na jaki kolor wędliny się zdecydować? Lepiej wybierać wędliny białe lub szarawe. Jeżeli po przekrojeniu wędlina błyszczy i mieni się kolorami "tęczy” to znak, że zostały dodane tam wypełniacze: solanka, skrobia modyfikowana lub białko sojowe. Tych również lepiej unikać.
Sprawdź koniecznie: Nie masz planów na wakacje? Nie martw się. Mamy dla ciebie propozycję.