Czekolada chroni przed zespołem metabolicznym!
Czekolada chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, który pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Zespół metaboliczny obejmuje szereg schorzeń: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, które są najczęstszą przyczyną zgonów. Zawarte w czekoladzie aktywne związki skutecznie przeciwdziałają wielu chorobom.
1. Czekolada a zespół metaboliczny
Mianem zespołu metabolicznego określa się grupę czynników metabolicznych wzajemnie ze sobą powiązanych, hipertriglicerydemię, podwyższony poziom cholesterolu LDL, insulinooporność, otyłość, nadciśnienie tętnicze, które rozwijają się głównie w wyniku prowadzenia niezdrowego stylu życia, predyspozycji genetycznych oraz czynników środowiskowych. Zespół metaboliczny stanowi główną przyczynę rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
Dieta jest jednym z kluczowych czynników biorących udział zarówno w rozwoju, jak również zapobieganiu chorób cywilizacyjnych. Wyroby kakaowe i czekoladowe są spożywane przez ludzi od wieków. Mimo że nadmierne spożycie czekolady może mieć negatywne skutki, wiele badań wskazuje, że wywiera ona korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ chroni przed chorobami układu krążenia. Produkty zawierające kakao korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, chroniąc przed rozwojem zespołu metabolicznego. Zawarte w czekoladzie polifenole wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe. Ponadto przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy oraz poprawiają wrażliwość komórek na insulinę. W licznych przeprowadzonych badaniach wykazano, że wysokie spożycie czekolady zmniejsza o 33% ryzyko chorób serca, o 31% cukrzycy typu 2, natomiast udaru mózgu aż o 29%. Aby długo cieszyć się zdrowiem, należy regularnie spożywać ciemną czekoladę, co drugi dzień po 2 kostki.
2. Czekolada na zdrowie
Spośród dostępnych na rynku czekolad najlepiej wybierać te, które w swoim składzie zawierają około 70% kakao oraz dodatek orzechów laskowych lub włoskich. Zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy oraz wzmacniają odporność organizmu. Gorzka czekolada dostarcza organizmowi nie tylko polifenoli, ale także soli mineralnych, magnezu, żelaza. Mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz chronią przed anemią. Spożywanie ciemnej czekolady nie tylko chroni przed chorobami, ale również poprawia samopoczucie. Wykazano, że podczas konsumowania czekolady wydziela się więcej endorfin niż podczas namiętnego całowania.
Jednakże, mając na uwadze korzystny wpływ czekolady na zdrowie człowieka, nie wolno zapominać o wysokiej zawartości kalorii – średnio 100 g (tabliczka) zawiera 500 kcal. Oznacza to, że nadmierne spożycie czekolady może prowadzić do nadwagi, która jest jednym z czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia czy cukrzycy typu 2.