Czekoladowe naleśniki z cynamonem
Bazą tych naleśników jest kakao i cynamon. Jest chyba niewiele osób, które stroniłyby od tej przyprawy. Z pochodzenia indyjski cynamon nie tylko świetnie smakuje, ale także ma pewne zdrowotne właściwości.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka cynamonu,
- 3 łyżki śmietanki sojowej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- sól.
Przygotowanie:
W przygotowanym naczyniu zrób ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, cynamon i sól. Do tego dodaj powoli mleko i śmietankę i dokładnie wymieszaj, tak aby nie pozostały żadne grudki. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła. Wlej jedną chochlę ciasta na patelnię. Gdy powierzchnia naleśnika stanie się sucha, przewróć go drewnianą łopatką na drugą stronę (to musi być zdecydowany ruch). Postępuj tak, aż skończy ci się ciasto. Najlepiej podawać z żurawiną lub wiśniowymi konfiturami.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 305,55 kcal |
Białka | 10,23 g |
Węglowodany | 59,24 g |
Tłuszcze | 3,22 g |
Błonnik | 2,1 g |
Komentarz:
Cynamon korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej. Zapobiega chorobom układu krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy oraz działa przeciwbakteryjnie. Ponadto w zimne dni warto czasem dodać do potraw tę przyprawę, gdyż ma właściwości rozgrzewające. Podobnie zresztą jak kakao.