Trwa ładowanie...

Czekoladowe naleśniki z cynamonem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:59
Czekoladowe naleśniki z cynamonem
Czekoladowe naleśniki z cynamonem

Bazą tych naleśników jest kakao i cynamon. Jest chyba niewiele osób, które stroniłyby od tej przyprawy. Z pochodzenia indyjski cynamon nie tylko świetnie smakuje, ale także ma pewne zdrowotne właściwości.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 3 łyżki śmietanki sojowej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • sól.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W przygotowanym naczyniu zrób ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, cynamon i sól. Do tego dodaj powoli mleko i śmietankę i dokładnie wymieszaj, tak aby nie pozostały żadne grudki. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła. Wlej jedną chochlę ciasta na patelnię. Gdy powierzchnia naleśnika stanie się sucha, przewróć go drewnianą łopatką na drugą stronę (to musi być zdecydowany ruch). Postępuj tak, aż skończy ci się ciasto. Najlepiej podawać z żurawiną lub wiśniowymi konfiturami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie305,55 kcal
Białka10,23 g
Węglowodany59,24 g
Tłuszcze3,22 g
Błonnik2,1 g

Komentarz:

Cynamon korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej. Zapobiega chorobom układu krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy oraz działa przeciwbakteryjnie. Ponadto w zimne dni warto czasem dodać do potraw tę przyprawę, gdyż ma właściwości rozgrzewające. Podobnie zresztą jak kakao.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze