Trwa ładowanie...

Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?

Avatar placeholder
22.05.2021 10:23
Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?
Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?

Ostatnie badania naukowe udowodniły, że słodkości nie są jedynymi składnikami diety odpowiedzialnymi za rozwój cukrzycy. Według naukowców z Harvardu lista czynników ryzyka powinna zostać wydłużona także o czerwone mięso.

spis treści

1. Czerwone mięso a cukrzyca typu 2

Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health opierały się na ankietach przeprowadzonych wśród 200 tys. osób. Kwestionariusze zawierały pytania dotyczące nawyków żywieniowych oraz stylu życia badanych – naukowcy chcieli wziąć pod uwagę wszystkie czynniki mogące wpływać na rozwój choroby.

Okazało się, że porcja nieprzetworzonego czerwonego mięsa (85 g), jak np. średni hamburger, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 12 proc. Jeśli mięso jest przetworzone, jak np. w hot dogu, ryzyko cukrzycy podnosi się do 32 proc., mimo że serwowana porcja mięsa jest zazwyczaj mniejsza niż w hamburgerze.

W jaki sposób spożycie czerwonego mięsa wpływa na ryzyko cukrzycy? Według naukowców jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości żelaza w mięsie. Wcześniejsze badania udowodniły, że podwyższony poziom żelaza we krwi może zwiększyć stężenie substancji zapalnych, które niszczą komórki beta wytwarzające insulinę.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Zbyt niski poziom insuliny umożliwia odkładanie się cukru we krwi, co staje się podłożem rozwoju cukrzycy.

2. Jak zapobiegać cukrzycy?

Objawy cukrzycy typu 2 nie są unikalne dla tej choroby. Możliwe, że zaobserwowane symptomy zapowiadają jakąś inną dolegliwość. Zaleca się jednak kontakt z lekarzem w przypadku, gdy osoba częściej oddaje mocz, odczuwa nadmierne pragnienie, zaobserwuje niespodziewaną utratę wagi lub często napada ją głód.

Inne objawy cukrzycy, które powinny skłonić osobę do wizyty u lekarza, to zaburzenie widzenia, uczucie mrowienia w rękach i stopach, sucha skóra, a także bóle trudne do uśmierzenia i częste stany zapalne.

Aby przeciwdziałać chorobie, należy wyeliminować czynniki ryzyka, jakimi są palenie papierosów, niezdrowa dieta, nadwaga i brak aktywności fizycznej.

Ważnym krokiem prewencyjnym jest także walka ze stresem. Wcześniejsze badania udowodniły bowiem, że stres może zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy, w szczególności u mężczyzn.

W końcu, w świetle ostatnich badań, warto jest ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i zastąpić je zdrowymi źródłami białka, jakimi są ryby i niskotłuszczowe produkty mleczne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze