Najgorsze błędy podczas gotowania. Tak uwalniasz toksyczne substancje
Gotowanie w domu jest zdrowsze niż zjedzenie "gotowca"? Nie zawsze. Są co najmniej cztery sposoby przygotowywania posiłków, które mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Jakie?
W tym artykule:
Gotowanie na dużym ogniu
Gotowanie na dużym ogniu może wiązać się z glikacją, która zachodzi, gdy ciepło powoduje, że glukoza i fruktoza reagują z białkami, tworząc końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE). Metabolizm fruktozy może nawet prowadzić do większego stresu oksydacyjnego niż glukoza!
Zwykle AGE można znaleźć w przetworzonych produktach spożywczych. Prowadzą do otyłości i uszkodzenia naczyń krwionośnych.
Ogrzewanie błyskawiczne
Ogrzewanie błyskawiczne w wysokiej temperaturze może powodować powstanie estrów kwasów tłuszczowych 3-MCPD. Kwasy te zostały zidentyfikowane jako substancje potencjalnie nefrotoksyczne i hepatotoksyczne, co oznacza, że może uszkadzać komórki nerek i tkankę wątroby oraz prowadzić do zaburzeń funkcjonowania tych narządów.
Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki
U mężczyzn długotrwałe narażenie na 3-MCPD może prowadzić do uszkodzenia jąder i wpływać na płodność.
Używanie garnków i patelni z powłoką nieprzywierającą
Naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą mogą być wygodne, ale podgrzewanie ich do bardzo wysokich temperatur może prowadzić do uwolnienia szkodliwych substancji chemicznych, takich jak PFAS (polifluoroalkilowe substancje chemiczne).
PFAS są powiązane z ryzykiem raka wątroby, jąder i okrężnicy.
Grillowanie i wędzenie
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) powstają podczas procesu gotowania, zwłaszcza gdy tłuszcz i soki mięsne wchodzą w kontakt ze źródłami wysokiej temperatury, takimi jak płomienie i rozżarzone węgle. Oznacza to, że WWA mogą tworzyć się podczas grillowania i wędzenia mięsa.
Grillowanie warzyw, ze względu na znikomą zawartość tłuszczu, jest mniej niebezpieczne, proces tworzenia WWA jest wówczas mniej intensywny (ale również ma miejsce).
Związki chemiczne, o których mowa, mogą zwiększać ryzyko różnych nowotworów, w tym raka płuc, piersi, pęcherza moczowego i jelita grubego. Istnieją jednak metody ograniczania tworzenia się WWA - m.in. marynowanie mięsa przed gotowaniem czy używanie pokrywy grilla.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.