Najgorsze błędy podczas gotowania. Tak uwalniasz toksyczne substancje

Gotowanie w domu jest zdrowsze niż zjedzenie "gotowca"? Nie zawsze. Są co najmniej cztery sposoby przygotowywania posiłków, które mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Jakie?

Cztery błędy, które popełniasz podczas gotowaniaCztery błędy, które popełniasz podczas gotowania
Źródło zdjęć: © Getty Images

Gotowanie na dużym ogniu

Gotowanie na dużym ogniu może wiązać się z glikacją, która zachodzi, gdy ciepło powoduje, że glukoza i fruktoza reagują z białkami, tworząc końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE). Metabolizm fruktozy może nawet prowadzić do większego stresu oksydacyjnego niż glukoza!

Zwykle AGE można znaleźć w przetworzonych produktach spożywczych. Prowadzą do otyłości i uszkodzenia naczyń krwionośnych.

Ogrzewanie błyskawiczne

Ogrzewanie błyskawiczne w wysokiej temperaturze może powodować powstanie estrów kwasów tłuszczowych 3-MCPD. Kwasy te zostały zidentyfikowane jako substancje potencjalnie nefrotoksyczne i hepatotoksyczne, co oznacza, że może uszkadzać komórki nerek i tkankę wątroby oraz prowadzić do zaburzeń funkcjonowania tych narządów.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

U mężczyzn długotrwałe narażenie na 3-MCPD może prowadzić do uszkodzenia jąder i wpływać na płodność.

Używanie garnków i patelni z powłoką nieprzywierającą

Naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą mogą być wygodne, ale podgrzewanie ich do bardzo wysokich temperatur może prowadzić do uwolnienia szkodliwych substancji chemicznych, takich jak PFAS (polifluoroalkilowe substancje chemiczne).

PFAS są powiązane z ryzykiem raka wątroby, jąder i okrężnicy.

Grillowanie i wędzenie

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) powstają podczas procesu gotowania, zwłaszcza gdy tłuszcz i soki mięsne wchodzą w kontakt ze źródłami wysokiej temperatury, takimi jak płomienie i rozżarzone węgle. Oznacza to, że WWA mogą tworzyć się podczas grillowania i wędzenia mięsa.

Grillowanie warzyw, ze względu na znikomą zawartość tłuszczu, jest mniej niebezpieczne, proces tworzenia WWA jest wówczas mniej intensywny (ale również ma miejsce).

Związki chemiczne, o których mowa, mogą zwiększać ryzyko różnych nowotworów, w tym raka płuc, piersi, pęcherza moczowego i jelita grubego. Istnieją jednak metody ograniczania tworzenia się WWA - m.in. marynowanie mięsa przed gotowaniem czy używanie pokrywy grilla.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka