Pięć toksycznych substancji w pożywieniu. Narażają nas na raka każdego dnia

Są rakotwórcze i niebezpieczne, a jednak spożywamy je codziennie. Kryją się w grillowanym, a nawet gotowanym mięsie, w płatkach śniadaniowych, tostach i frytkach. Jedno jest pewne: odpowiadają za wiele rodzajów nowotworów. - Artykuły żywnościowe, oprócz składników odżywczych, mogą zawierać potencjalne mutageny i kancerogeny. Niektóre z nich występują naturalnie w żywności, inne powstają podczas obróbki termicznej oraz niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych. Szacuje się, że przyczynę 30 proc. nowotworów stanowi zła dieta – podkreśla Joanna Mulik-Buczma, technolog żywności, psychodietetyk, trener personalny, pedagog.

Sześć toksycznych substancji w pożywieniu. Narażają nas na raka każdego dniaSześć toksycznych substancji w pożywieniu. Narażają nas na raka każdego dnia
Źródło zdjęć: © Pexels
Karolina Rozmus

WWA i HCA

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i aminy heterocykliczne (HCA) znajdziemy w takich produktach jak: wołowina, wieprzowina, ryby i drób

Aminy heterocykliczne (HCA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to substancje chemiczne, które powstają w procesie obróbki cieplnej mięsa.

- Można wyodrębnić dwie drogi przenikania WWA do żywności. Pierwsza z nich polega głównie na adsorpcji WWA na skórkach owoców i warzyw w wyniku opadu z powietrza wraz z pyłem i deszczem. Druga to powstanie WWA w żywności w wyniku takich procesów jak: wędzenie, ogrzewanie (grillowanie, pieczenie, smażenie), palenie kawy czy ekstrakcja oleju – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, technolog żywności, psychodietetyk z Dolnośląskiej Szkole Wyższej.

3 ważne objawy raka jelita, które najczęściej ignorujemy

Na WWA jesteśmy narażeni, gdy tłuszcz i soki z mięsa kapią na rozgrzaną powierzchnię lub na otwarty ogień, prowadząc do tworzenia dymu. On z kolei "przywiera" do powierzchni mięsa. Z kolei HCA powstaje także wtedy, gdy mięso poddawane jest obróbce termicznej przez długi czas, także w procesie gotowania.

W związku z tym, że najlepiej poznanym węglowodorem aromatycznym jest benzo(a)piren (BaP), a także ze względu na jego silne działanie rakotwórcze i powszechność występowania, jest on uznawany za wskaźnik dla całej grupy WWA. Komitet Ekspertów ds. Substancji Dodatkowych do Żywności przy FAO/WHO zaleca, aby ilość BaP w żywności nie przekraczała 1 µg/kg.

Z kolei Międzynarodowa Agencja Badania Raka zaklasyfikowała jako substancje możliwie rakotwórcze dla człowieka aż dziewięć różnych heterocyklicznych amin aromatycznych. Brak jest jednak regulacji prawnych, które wskazywałyby dopuszczalną zawartość HCA w żywności.

Jak uniknąć HCA i WWA? National Cancer Institute zaleca, by skracać czas gotowania i innych sposobów obróbki termicznej mięsa, unikać smażenia na otwartym ogniu, a także używać kuchenki mikrofalowej do wstępnej obróbki mięsa, by późniejsze gotowanie czy smażenie trwało krócej. Bezwzględnie należy unikać spożywania mięsa przypalonego, a także ograniczyć spożycie mięs i wędzonek w diecie.

Zgodnie z danymi z NCI w eksperymentach na gryzoniach powiązano HCA i WWA m.in. z nowotworami piersi, okrężnicy, wątroby, skóry, płuc, prostaty.

- WWA mogą nieodwracalnie uszkodzić nasze DNA, mają dużą toksyczność przewlekłą – ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie Patrycja Zabrzeska - psychodietetyk, trener personalny, dietetyk w Rukola Catering Dietetyczny.

Kumaryna

Kumaryna to toksyczny związek, który znajdziemy w konkretnych gatunkach cynamonu – C. cassia, C. loureiroi i C. burmannii. W dużych dawkach odpowiada za uszkodzenia wątroby, w tym nawet marskość, która jest jednym z czynników rozwoju raka wątroby.

"Rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 określa maksymalne ilości kumaryny w niektórych produktach spożywczych, np. dla wypieków sezonowych, dla których na etykiecie wymieniony jest cynamon, maksymalna ilość to 50 mg/kg, a dla dań deserowych (np. pudding ryżowy z cynamonem) maksymalna ilość to 5 mg/kg. W przeciwieństwie do tych przypadków, nie zostały określone maksymalne poziomy kumaryny dla grupy produktów typu przekąski z ekstrudowanego ziarna lub dla cynamonu jako przyprawy" - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

- Płatki śniadaniowe czy deserki, które podajemy naszym dzieciom jako energetyczne zdrowe śniadanie również mogą być pełne szkodliwej kumaryny – ostrzega Patrycja Zabrzeska.

Chyba że sięgniemy po cynamon cejloński produkowany z rośliny o nazwie Cinnamomum verum. W nim stężenie kumaryny jest niższe.

Akrylamid

Znajdziemy go w takich produktach jak: frytki, chipsy, ciastka, niektóre płatki śniadaniowe, kawa, orzechy, kakao, pieczywo, kaszki dla dzieci.

Akrylamid jest substancją chemiczną, którą wykorzystuje się do produkcji barwników czy lakierów. Szereg organizacji – w tym National Toxicology Program czy US Environmental Protection Agency – uznały go za potencjalnie kancerogenny. To także neurotoksyna uszkadzająca układ nerwowy, która kumuluje się w organizmie i jest bardzo wolno z niego wydalana. Wykrywana jest nawet w mleku matki i łożysku ciężarnej.

- Wielką zmorą dla naszego zdrowia są chipsy, frytki, chrupki ziemniaczane czy kukurydziane, przetwory cukiernicze, które zawierają nie tylko tłuszcze utwardzone, ale też rakotwórczy akrylamid, który powstaje m.in. w wyniku długotrwałej obróbki cieplnej – przyznaje Zabrzeska.

Aflatoksyny

Znajdziemy je w skażonych orzechach i zbożach, mleku, jajach i mięsie, przyprawach i olejach roślinnych.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aflatoksyny pochodzą głównie z dwóch gatunków grzybów: Aspergillus flavus i A. parasiticus. Ich zarodniki przenoszone są przez wiatr lub owady, mogą przenikać także do nasion rośliny. Są wyjątkowo odporne na wysokie temperatury. Można je znaleźć w niewłaściwie przechowywanych zbożach, trafiają do bakalii, ale także zdarza się, że przenikają do mięsa czy mleka zwierząt karmionych skażoną paszą.

- To niezauważalna dla oka pleśń i grzyby, które trują nas, powodując ostre reakcje, ale też utajone i przewlekłe, jak np. marskość wątroby, niewydolność nerek, depresja, silne alergie, czy przewlekły kaszel – tłumaczy Zabrzeska.

- Wielu naukowców podkreśla epidemiologiczną zależność między stopniem narażenia na mykotoksyny, a częstością rozwoju niektórych nowotworów – raka przełyku, żołądka, pierwotnego raka wątroby, nowotworów płaskonabłonkowych głowy i szyi, tkanek miękkich oraz ostrych i przewlekłych białaczek. W związku z tym substancje te zostały zakwalifikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC, International Agency for Research on Cancer) do karcynogenów grupy 1 - podsumowuje w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka