Czy cukier w owocach szkodzi?
Choć panuje opinia, że owoce są zdrowe, bo zawierają wiele witamin, to jednak mają wady, jeśli spożywamy je w nadmiarze. Fruktoza w nich zawarta może prowadzić do cukrzycy, otyłości, a nawet zwiększać ryzyko choroby nowotworowej.
Gary Taubes, autor książek popularnonaukowych twierdzi, że występująca w owocach fruktoza nie sprzyja zdrowiu. Specjaliści od żywienia wyjaśniają, że owoce należy w codziennej diecie ograniczyć, bo znajduje się w nich niezdrowy cukier prosty, który przyczynia się do wielu chorób.
1. Cukier zwiększa ryzyko raka
Bezpieczniejsze są warzywa i to z nich głównie powinniśmy czerpać witaminy. Natomiast nadmiar cukru prowadzi do wielu chorób, m.in. otyłości i nowotworów. Jak szkody powoduje w organizmie?
Cukier prosty, zawarty w owocach podnosi poziom glukozy i sprzyja cukrzycy. Jest rozkładany przez wątrobę. U osób zdrowych i ograniczających spożywanie cukru organ ten radzi sobie z jego przetwarzaniem bez większych trudności. Problem powstaje wtedy, gdy cukier jest stałym i częstym składnikiem naszego menu.
Wątroba jest wtedy zbyt obciążona, a cukier odkłada się w niej w postaci tłuszczu. W efekcie mniej sprawnie funkcjonuje. By organizm mógł pozbyć się cukru, w komórkach rozpoczyna się proces insulinooporności. Co to oznacza? Im więcej słodkich produktów jemy, tym więcej potrzeba nam insuliny, by wyeliminować cukier z organizmu.
Te zmiany zwiększają ryzyko raka, gdyż insulina wpływa na wzrost komórek, które mogą stać się kancerogenne. Mechanizm ten potwierdziły badania przeprowadzone przez szwedzkich uczonych. Uczestniczyło w nich 275 tys. kobiet i mężczyzn z krajów skandynawskich i Austrii. Przez 10 lat mierzono im glukozę we krwi. U osób, które miały wysoki poziom, zauważano niepokojące zmiany w organizmie.
2. Nie demonizujmy owoców
Urszula Somow, dietetyczka uważa, że ważna jest nasza całościowa dieta, czyli ile dziennie i w jakiej postaci spożywamy cukru. - Na pewno w nadmiarze nie powinniśmy jeść owoców, bo to może przyczynić się do pogorszenia naszego zdrowia, ale też nie nie demonizujmy ich. Bardziej niebezpieczne są napoje, batony i produkty dosładzane zagęszczonymi sokami. Tych cukrów powinniśmy się obawiać – tłumaczy ekspertka.
Podobnego zdania jest Karolina Szczygieł, ekspert żywienia. - Według piramidy zdrowia powinniśmy jeść więcej warzyw niż owoców. A niestety, Polacy preferują bardziej owoce. Powinniśmy brać pod uwagę także inne produkty, zawierające cukry, które spożywamy w ciągu dnia. Te ilości kumulują się w organizmie. Na pewno cukier w owocach w nadmiarze szkodzi, ale z drugiej strony jest bezpieczniejszy niż ten przetworzony. Poza tym owoce zawierają witaminy i błonnik – wyjaśnia.
Według zaleceń ekspertów dziennie należy spożywać 3 porcje warzyw i dwie owoców. - Porcja to tyle ile mieści się w otwartej dłoni – tłumaczy Szczygieł.