Czy czerwone wino faktycznie wspiera serce? Czas rozprawić się z mitami na temat alkoholu
Niewielkie ilości czerwonego wina mają zbawienny wpływ na serce, a to za sprawą flawonoidów i garbników. Do tego małe ilości alkoholu wspierają trawienie i pomagają uporać się z nadmiarem złego cholesterolu. Czy aby na pewno?
1. Niewielkie ilości alkoholu a długowieczność
Badanie przeprowadzone w Niemczech obala ten mit i podważa wszystkie wcześniejsze badania dowodzące, że niewielka ilość alkoholu wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka zapadalności na choroby serca i wydłużenie życia.
"Przez wiele lat w opiece medycznej wierzono, że picie alkoholu od niskiego do umiarkowanego może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, w szczególności na zdrowie układu krążenia" – powiedział główny badacz Ulrich John.
Jak więc wytłumaczyć wyniki badań, które mogły wskazywać dłuższą medianę życia u osób pijących niewielkie ilości alkoholu w porównaniu do osób deklarujących całkowitą abstynencję?
Zdaniem badacza powód jest jeden: "większość osób niepijących alkoholu ma poważne czynniki ryzyka, które mogą wyjaśniać większe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci, w przeciwieństwie do osób pijących mało lub średnio".
2. Czerwone wino zawiera przeciwutleniacze wspierające zdrowie
Przeciwutleniacze zawarte w winie, jak wskazywały badania, mogą podnosić poziom drogocennego, dobrego cholesterolu HDL.
Polifenole (m.in. resweratol) mają wspierać pracę układu krążenia przez zmniejszanie ryzyka nadmiernego krzepnięcia krwi i ograniczenie uszkodzeń w obrębie naczyń krwionośnych. Usprawniają przepływ krwi, zwalczają wolne rodniki i działają antynowotworowo.
Antyoksydanty zawarte w winie mają też zagwarantować młodość, wpływając pozytywnie na stan skóry.
Czy to oznacza, że wyjątkiem wśród innych trunków jest czerwone wino? Zdaniem ekspertów nie, bo czerwone wino nie może zastąpić odpowiedniej diety, aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Tymczasem te trzy czynniki wystarczą, by cieszyć się dłużej młodością i zdrowiem – nie tylko serca.
A przeciwutleniacze, zwłaszcza te, które odpowiadają za kolor czerwonego wina, możemy odnaleźć w winogronach i jagodach. To znacznie lepsza alternatywa dla lampki ze szkarłatnym trunkiem.
3. Umiarkowane ilości alkoholu nie szkodzą
Ten mit eksperci obalają coraz częściej, podkreślając – nie ma takiej ilości alkoholu, która byłaby bezpieczna. Alkohol wpływa na każdy organ naszego ciała i bynajmniej nie jest to pozytywny wpływ.
Co więcej, istnieją grupy osób, które powinny zdecydowanie stronić od alkoholu. W ich przypadku każda ilość alkoholu może przyczynić się do wystąpienia niepożądanych dla zdrowia skutków.
Dotyczy to np. osób z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka (między innymi na raka piersi), pacjentów z zaburzeniami rytmu serca lub z niewydolnością tego organu.
4. Alkohol przyczynia się do wielu chorób
To akurat nie jest mit, ale fakt.
Alkohol powoduje tycie, a nadwaga i otyłość przekładają się w konsekwencji na szereg chorób dotykających właściwie całego organizmu.
Nadmierne spożycie alkoholu może powodować lub nasilać szereg chorób serca, m.in. kardiomiopatię. Może grozić nadciśnieniem i prowadzić do udaru mózgu.
Wnioski nasuwają się same – nie pijmy alkoholu "na zdrowie".
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl